De studie focuste vooral op het verband tussen het evenwichtsorgaan, dat verantwoordelijk is voor het evenwichtsgevoel, de houding en ruimtelijke oriëntatie, en het smaakzintuig.
De zwaartekracht duwt het bloed naar de onderste regionen van het lichaam, waardoor het hart sneller slaat. Dit activeert de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA), waardoor de aanmaak van het stresshormoon cortisol gestimuleerd wordt. Deze kettingreactie reduceert de gevoeligheid van de zintuigen, hetgeen dan weer een effect heeft op de smaak- en temperatuurperceptie van het eten.
Hoofdonderzoeker Dipayan Biswas, professor marketing aan de universiteit van Zuid-Florida, bewees deze hypothese door 350 deelnemers een pita te laten eten, waarna ze de smaak moesten beoordelen. Zij die rechtstonden gaven een beduidend lagere score dan zij die op een comfortabele stoel zaten.
Verminderde eetlust
Dat stress een impact heeft op de smaakervaring bleek uit een andere proef, waarbij deelnemers fruit moesten eten terwijl ze een volle boodschappentas droegen - naar analogie van de gratis proevertjes in de supermarkt. Zowel de zittende als staande deelnemers gaven aan dat de draaglast het eten slechter deed smaken.
Tot slot speelt temperatuur ook nog een rol. De deelnemers kregen een tas hete koffie. Zij die stonden vonden dat de tas minder warm aanvoelde dan de zittende proefpersonen. Nochtans dronken die eersten minder van de koffie, hetgeen doet vermoeden dat lichaamlijke stress de drink- en eetlust vermindert. Overigens leidt staand eten ook tot minder consumptie, wees de studie nog uit.