1. HIIT, voluit High Intensity Interval training
Wat?
Bij een High Intensity Interval training is het van cruciaal belang dat je kracht en cardio combineert gedurende maximaal 30 minuten. Dat klinkt kort, maar omdat je je zo hard inspant tijdens dat half uurtje, ben je nadien wel doodop. Cruciaal bij HIIT is dat je oefeningen kiest waarbij je je hele lichaam aan het werk zet en dat je rusttijd maximaal 30 tot 40 seconden bedraagt. Het is dus niet de bedoeling dat je tijdens een training nog gemakkelijk kan praten.
Foto Pexels
Waarom?
HIIT is heel efficiënt: het neemt niet veel tijd in beslag en je traint zowel je kracht als je conditie. Twee vliegen in één klap. Een ander voordeel is dat je na zo'n HIIT-sessie tot 48 uur erna nog de vruchten van je training plukt dankzij de befaamde after burn', oftewel je metabolisme dat een tandje bijsteekt.
2. Crossfit
Wat?
Crossfit is een trainingsmethode waarbij je gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Dat vertaalt zich in functionele oefeningen, die je in een hoog tempo uitvoert. Denk daarbij aan kettlebell swings en deadlifts, maar ook hardlopen, burpees en pull-ups. Soms doe je zoveel mogelijk oefeningen binnen een bepaalde tijd, soms ga je tot het maximaal aantal herhalingen voor één oefening.
Foto Pexels
Waarom?
Net zoals bij HIIT werk je bij Crossfit zowel aan je kracht als aan je conditie als aan je lenigheid. Omdat de work-outs sterk variëren, is geen enkele training hetzelfde. Daarnaast train je in groep en in een box met een trainer, wat dan weer goed is voor je motivatie. Omdat je bij crossfit complexe oefeningen uitvoert, is het wel belangrijk dat je de basistechnieken van bijvoorbeeld een deadlift goed onder de knie hebt voor je je aan veel herhalingen of zwaarder gewichten waagt. Dit doe je best onder begeleiding van een personal coach, zodat je blessures bij voorbaat in de kiem smoort.
Lees ook: Je eigen lichaam als fitnesstoestel? Zo pak je het aan
3. Cardio
Wat?
Cardiotraining is in principe elke vorm van duursport waarbij je hart sneller gaat kloppen. Denk daarbij aan joggen, roeien, fietsen of zumba. Bij al deze sporten is het cardiovasculair systeem dominanter dan het musculaire stelsel.
Foto Pexels
Waarom?
Met cardiotraining verbeter je je uithoudingsvermogen en verbrand je calorieën. Wie ook wat HIIT in zijn cardiotraining verwerkt door bijvoorbeeld korte sprintjes te doen, zal zijn metabolisme een boost geven. Daarnaast heeft cardiotraining een positieve invloed op je hormonenhuishouding en kan het herstel na een intensieve krachttraining bevorderen. Let wel: met een cardiotraining op zich bevorder je geen spiergroei en verbrand je evenmin massa's calorieën. Daarvoor moet je minstens wat HIIT-oefeningen in je training verwerken. Als je al lopend vet wil verbranden, moet je echt al heel lang op één tempo blijven doorgaan.
Lees ook: Intuïtief eten in plaats van diëten? Zo werkt het
4. Yoga
Foto Pexels
Wat?
Yoga is de vertaling van union tussen body en mind. Het is een sport en een levenswijze waarbij je opnieuw leert luisteren naar je lichaam, om zo helemaal in het moment op te gaan. Om te starten hoef je niet per se dezelfde lenigheid te vertonen als een elastiek: met een beetje goede wil en een open mind kom je al een heel eind. Na verloop van tijd zal je vanzelf merken dat je leniger wordt. Er bestaan zoveel verschillende yogavormen dat het moeilijk is om er één definitie aan te geven.
Waarom?
Yoga gaat veel verder dan sporten alleen, het is een state of mind die samenhangt met mediteren, bewust ademhalen en vooral bewust leven. Niet de poses op zich zijn het doel, maar wel om zo lang mogelijk te kunnen mediteren' zonder ergens pijn te krijgen.
Mare Hotterbeekx
Sport jij met ons mee? Deel jouw foto's, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo's, health tips en weetjes vind je hier.