De studie, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Zürich, richt zich op de schade die landbouw op onze planeet aanricht. Het is tot nu toe de meest uitgebreide analyse op dit gebied. De onderzoekers verzamelden data van 40.000 boerderijen in 119 landen.
Landbouwgrond
Vooral het gebruik van landbouwgrond komt als grote boosdoener naar voren. Dat kan teruggebracht worden met 75% als iedereen geen vlees of zuivel meer zou eten. Zo'n 83% van de landbouwgrond wordt namelijk gebruikt om die producten te produceren. Terwijl die slechts 18% van de calorieën en 37% van de eiwitten aan mensen leveren.
Ook niet biologisch
De vlees- en zuivelproducten die de minste impact hebben op ons milieu, schaden de planeet veel meer dan de minst duurzame groente- en graanteelt. "De landbouwsector veroorzaakt een groot gedeelte van de milieuproblemen en daar zijn vooral dierlijke producten verantwoordelijk voor. Stoppen met de consumptie ervan is beter voor het milieu dan bijvoorbeeld biologisch vlees of zuivel te kopen", aldus onderzoeksleider Joseph Poore.