Je drinkt niet voldoende
Het is belangrijk om voldoende water te drinken, het hydrateert niet alleen je huid, je energielevels krijgen ook een boost. In je slaapt absorbeert je lichaam het water dat je overdag hebt gedronken. Drink je niet voldoende, dan wordt je vochtgehalte niet aangevuld en voel je je moe. Volgens onderzoek van de University of Connecticut maakt zelfs milde uitdroging je al moe en geïrriteerd.
Je slaapt te lang
Slapen is gezond zolang je het met mate doet. "Wie na het wakker worden, nog steeds in bed blijft liggen, geeft zijn of haar hersenen het signaal dat het opnieuw tijd is om te slapen. Na een uurtje indommelen, ontwaak je vaak uit de REM-slaap en dat leidt dan weer tot vermoeidheid", aldus dr. Raj Dasgupta van de American Academy of Sleep Medicine.
Je neemt ' s avonds te laat een douche
Na een stressvolle dag even een douche nemen om sneller in slaap te vallen, klinkt goed toch? Maar onderzoek wijst uit dat we daardoor juist wakkerder worden. "Laat douchen verhoogt je temperatuur waardoor je moeilijker in slaap valt en afkoelt. Het is dus beter om dit 's ochtends vroeg te doen", aldus Dasgupta. Andere studies wijzen dan weer uit dat een frisse douche de vermoeidheid vermindert.
Je luistert de verkeerde muziek
Heb je moeite om 's ochtends op te staan? Probeer dan eens een pittig nummer op te zetten? Onderzoekers hebben ontdekt dat muziek tussen de 120 en 145 beats je sneller uit bed doen komen. Rustige muziek maakt je alleen maar meer vermoeid en helpen niet om uit te bed te komen, waardoor je meer kans maakt om weer in slaap te vallen.
Je krijgt niet genoeg zonlicht binnen
Doe je niks liever dan thuis gezellig voor de tv hangen? Dan heb je misschien wel meer last van vermoeidheid 's ochtends. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met een vitamine D tekort, sneller last hebben van chronische vermoeidheid. Een goede remedie om dit tekort weer aan te vullen is buiten komen. Een supplement nemen, is ook een mogelijkheid, maar geeft niet onmiddellijk een energieboost. Pas na een tijdje worden je energielevels weer gereguleerd.