Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in de European Journal of Clinical Nutrition. De wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat wie minder dan zeven uur per nacht slaapt, gemiddeld 385 calorieën meer naar binnen werkt dan wie langer in dromenland vertoeft.
Hormonen
Volgens de auteurs komt dat onder meer omdat een ontregelde lichaamsklok de productie van ghreline en leptine in de war stuurt. Ghreline is een hormoon dat het hongergevoel regelt, terwijl leptine net een signaal van verzadiging verstuurt.
Ze stelden ook vast dat slechte slapers niet alleen méér eten, ze eten ook anders. Zo krijgen ze doorgaans minder eiwitten binnen, maar wel meer calorierijke vetten.
Obesitas
"Slaaptekort is een van de meest voorkomende gezondheidsrisico's in onze hedendaagse samenleving", waarschuwen de wetenschappers, die duidelijk de link leggen met overgewicht. "De belangrijkste oorzaak van obesitas is een onevenwicht tussen calorie-inname en -verbruik. Deze studie wijst erop dat slaaptekort kan bijdragen aan dit onevenwicht."
Hele resem kwalen
In eerder onderzoek werd slaaptekort al in verband gebracht met een hele resem andere kwalen: een kortere aandachtsspanne, een verminderd langetermijngeheugen, meer drugs- en alcoholgebruik, uitputting, angst, frustratie, woede, hoge bloeddruk, verminderde weerstand, stress en een heleboel mentale gezondheidsproblemen.