Een gezond ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is een cliché dat studenten al van jongs af aan te horen krijgen, en vooral kotstudenten hebben die lijfspreuk in de oren geknoopt. Ruim een kwart eet bijna elke ochtend havermout en bijna de helft kiest s ochtends voor een stuk fruit.
Bij jongeren die nog thuis wonen staan havermout en fruit daarentegen een pak minder op het menu. Zij zweren bij een klassieker ontbijt: zes op de tien schuift de voeten onder tafel voor volkorenbrood of bruin brood, zo'n 25% geeft de voorkeur aan wit brood. Ook zoet beleg of hartig beleg, zoals kaas of ham, worden hoog in het vaandel gedragen.
Slapen tot de middag
Toch hebben de kotstudenten nog een werkpuntje: ze slaan het morgenmaal iets vaker over. Amper 69% ontbijt elke dag, tegenover 76% van de thuiswonende collega's. Opvallend: maar liefst 5% van de studenten slaagt het eerste ontbijt van de dag steevast over. Een slecht idee, meent CM-voedingsdeskundige Ben De Wit. «Met een stevig ontbijt doe je krachten op om de dag door te komen. Wie niet ontbijt, heeft sneller weer honger», legt hij uit. «De kans is dan groot dat ze meer dan drie tussendoortjes per dag verorberen of - nog erger - zwichten voor een koek. Een goed ontbijt vermindert de drang om te snoepen.»
Dat ze het druk, druk, druk hebben wordt vaak gebruikt als excuus, zeker door de kotstudenten. Nochtans wonen ze vaak vlakbij de campus. Ook op tijd uit bed komen blijkt een heuse uitdaging te zijn voor de jongeren.
Om hen te overtuigen dat gezond ontbijten niet tijdrovend hoef te zijn, deelt Kok op Kot, een initiatief van CM, deze week op verschillende campussen ontbijtpakketten uit. Studenten kunnen ook terecht bij een app voor gezonde kookideeën en bij de Facebookpagina voor eenvoudige recepten.