Leg de drempel laag: dagelijks een half uur tot een uur wandelen zou al wonderen verrichten. De benen strekken wordt zeker aangeraden tussen het (thuis)werken door om scherp te blijven, voor een optimale gezondheid van je hart, bloeddruk, cholesterol, enzovoort.
Omdat wandelen zo laagdrempelig is, kan je het bijna overal en altijd doen. Zelfs in een lockdown. Dagelijks een uurtje wandelen is niet zo moeilijk in te plannen, en al helemaal niet als je weet wat de gezondheidsvoordelen zijn. Want die zijn niet mis, als we de onderzoeken moeten geloven.
Sterkere spieren en botten
Door dagelijks te wandelen en je lichaam in beweging te houden, versterk je je spieren en botten.
Je bouwt er (langzaam, dat wel) spieren mee op, maar ook voor je kraakbeen is het goed. Hoe minder je beweegt, hoe dunner je kraakbeen wordt en hoe meer last je kan krijgen van je gewrichten. Handig om flexibel en fit te blijven als je ouder wordt dus. Daarnaast wordt ook de kans op botontkalking kleiner als je regelmatig wandelt.
Lagere bloeddruk
Onderzoek wijst uit dat bij een half uur wandelen de bloeddruk wordt verlaagd en het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt. Als dat al na 30 minuten wandelen gebeurt, dan werkt een uur wandelen al helemaal bevorderend voor je hart- en bloedvaten.
Jong van geest
Mensen met een actief leven bijvoorbeeld door dagelijks te wandelen hebben een beter geheugen hebben en daarom een mindere grote kans om later Alzheimer te krijgen.
Beter slapen
Dagelijks een uurtje een tochtje maken, kan veel goeds doen voor de gezondheid van je lichaam, maar ook voor je slaap. En je weet inmiddels wellicht dat een goede nachtrust ook weer een groot effect heeft op de gezondheid van je lichaam. Wie dagelijks wandelt, valt over het algemeen makkelijker in slaap en wordt s nachts minder vaak wakker. Wandelen werkt namelijk ontzettend ontspannend. Een goed idee om vanavond na het eten nog een wandeling te maken dus!
Actieve darmen
Wellicht heb je het al eens gemerkt, maar wanneer je beweegt (en vooral wanneer je wandelt), worden je darmen op gang gebracht. Het stimuleert de stofwisseling. Heb je snel last van constipatie? Dan is een dagelijkse wandeling dus zeker een goed idee.
Minder kans op diabetes
Onderzoek wijst uit dat de kans op diabetes type 2 met maar liefst 58% wordt verlaagd als je dagelijks een wandeling maakt.
Langer leven
Voor een grootschalig onderzoek werden 80.000 vrouwen en 60.000 mannen 13 jaar lang van dichtbij opgevolgd. Wie wekelijks (slechts) 150 minuten de benen strekte, had 20% minder kans om tijdens het onderzoek te overlijden.
Gezond gewicht
Wie dagelijks wandelt, verkleint logischerwijs ook de kans op overgewicht. Met één uur wandelen verbrand je al snel 240 kilocalorieën.
Betere longen
Als je dagelijks loopt, bouw je conditie op. Zover waarschijnlijk niets nieuws. Maar dat betekent ook dat je het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen, vergroot.
Mentale boost
Aan wandelen zijn dus een hele hoop fysieke voordelen verbonden. Maar wandelen heeft ook veel mentale gezondheidsvoordelen. Beweging zorgt voor Eureka-momentjes (het is niet voor niets dat sommige CEO's al wandelend vergaderen). Het zorgt voor ontspanning (handig wanneer je veel stress of prikkels ervaart) en het verbetert je humeur.