Als rasechte carnivoor kwam er wat overtuigingswerk aan te pas om me te overhalen om mee te doen aan Dagen Zonder Vlees. Niet dat de opwarming van de aarde en dierenleed me niets kunnen schelen, verre van zelfs, vegetarische gerechten zijn gewoon zelden bevredigend. Dat geldt eigenlijk ook voor het recept dat ik deze week mocht uittesten.
Moeilijk was het niet en qua smaak viel het resultaat heel erg mee, alleen kan je er bezwaarlijk een volwaardige maaltijd mee samenstellen. De gepekelde radijzen zijn wel leuk om op voorraad te hebben en je gasten aan te bieden als borrelhapje of als orginele garnituur bij salades. De combinatie van zoet en hartig is heel erg geslaagd.
De pompoenen hebben na een uurtje in de oven meer weg van zoete aardappel en smelten heerlijk weg op je tong. Echt gezond kan je beide bijgerechten wel niet noemen: een handvol radijzen bevatten evenveel suiker als een glas cola, terwijl gesmolten boter nogal een gemakkelijke manier is om groenten op smaak te brengen.
Mijn tip: halveer de suiker en de boter, kook er een fikse portie quinoa of volkoren spelt bij en je hebt een leuke, vegetarische maaltijd.
Foto M. Joossens
Recept geroosterde Pompoen
- 1 butternut (flespompoen)
Stap 1
Verwarm de oven voor op 165 °C.
Stap 2
Snijd de pompoen in stukken zonder hem te schillen, maar verwijder de pitten.
Stap 3
Leg de stukken pompoen in een ovenschaal met de jeneverbessen, steranijs, citroentijm, gekneusde knoflook, rozemarijn, fleur de sel en versgemalen peper.
Stap 4
Smelt de boter op een zacht vuur en zorg dat ze niet schuimt. Laat de wei naar beneden zakken en giet de geklaarde boter over de pompoen. Dek af met aluminiumfolie en laat 50 minuten garen in de oven.
Foto R.V.
Recept gepekelde radijs
- 2 bussels radijzen
- 150 g suiker
- 3,5 dl water
- 1 dl witte wijnazijn
- 30 g zout
- 5 jeneverbessen
- 2 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
Stap 1
Was de radijzen en snijd het loof weg maar laat een stukje zitten. Snijd ze van loof naar wortel in twee en doe ze in gesteriliseerde bokalen.
Stap 2
Doe de suiker in een pan met 1 eetlepel van het water en laat karameliseren. Blus met de rest van het water en de azijn. Doe er zout, jeneverbessen, laurier en kruidnagels bij.
Stap 3
Giet de warme pekel over de radijzen. Sluit de bokalen en laat minstens een week rusten.