Overwin het dak van Afrika' in Tanzania
De Kilimanjaro in Tanzania staat ook wel bekend als het dak van Afrika'. De hoogste berg van het continent biedt een enigszins bizarre aanblik. In het midden van de vlakte staat hij daar, massief en imposant. Hoewel hij 5.895 meter hoog is, kan je de berg zelfs als amateur beklimmen. Je hebt geen speciale vaardigheden nodig, alleen een flinke dosis doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. De nachten zijn koud en de dagen soms ondraaglijk warm en vochtig. Voor de meest adembenemende ervaring letterlijk en figuurlijk, hoogteziekte is een veelvoorkomende kwaal kies je best voor de Machameroute. De top staat met z'n haast maanachtige landschap in schril contrast met de grazende olifanten aan de voet van de berg. Wil je elk aspect van Afrika gezien hebben, dan mag de Kilimanjaro niet ontbreken.
Wind, ijs en stilte in Patagonië
Foto Unsplash
Bij Zuid-Amerika denk je niet meteen aan ijzige rukwinden of immense gletsjers. En toch is dat net waar het Nationaal Park Torres del Paine in Patagonië bekend om staat. Als wandelaar kan je hier op één dag alle verschillende seizoenen ervaren. Kraakheldere, blauwe lucht wordt afgewisseld met stofwolken en geselende regenbuien. Tijdens de tocht zal je je minstens eenmaal afvragen waarom je hier in hemelsnaam aan bent begonnen. Maar met wat geluk verdwijnt dat gevoel als sneeuw voor de zon terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht op de Greygletsjer of de Torres del Paine. Veel andere reizigers zal je onderweg niet ontmoeten, maar je verkeert in het goede gezelschap van wilde poema's en guanaco's, een neefje van de lama.
Spirituele omzwervingen door Tibet
Foto Unsplash
Religie is niet voor iedereen weggelegd. Een pelgrimstocht ondernemen lijkt als atheïst vergezocht, maar je hoeft niet religieus te zijn om de kracht van het Kailash-pelgrimscircuit in Tibet te ervaren. Boeddhisten, hindoes, jains en böns worden spiritueel beloond. Voor de doorsnee sterveling ligt de weg bezaaid met obstakels, natuurpracht, kloosters en levensveranderende ervaringen. Op enkele dagen tijd wandel je in een cirkel rond de Kailashberg. Je slaapt in koele kloosters en deelt lief en leed met je medereizigers. Ben je toe aan een nieuw hoofdstuk in je leven, kruip dan onder de Bardo Trang-rots door en voel je herboren. Hoe antireligieus je ook bent, het is moeilijk om sceptisch te blijven tijdens deze onvergetelijke tocht door de Himalaya.
De Kaukasus op z'n maagdelijkst in Georgië
Foto Unsplash
Op de grens tussen Europa en Azië verbindt de Kaukasus landen als Rusland, Georgië en Armenië voor velen onbekend terrein. Onbekend is onbemind en dat is in dit geval volkomen onterecht. Op de Transkaukasische route doorheen Georgië kan je je verwachten aan golvende, Hobbitachtige groene heuvels, steile leisteenbeklimmingen en verlaten spookdorpen. Een gids te paard is geen overbodige luxe, al kan je de route ook in je eentje voltooien. Je mag dan wel niet terugschrikken voor de wolven en ruige rivieren onderweg. Krijg je chacha (Georgische grappa) aangeboden, sla die dan niet af. Ook niet om tien uur 's ochtends. Dat is gewoon onbeleefd. De dronkemanswaas voegt bovendien een extra dimensie toe aan je reis. Let wel op: de route is soms vervaarlijk steil en niet geschikt voor dronken gewaggel.
Oog in oog met emoes in Australië
Foto Getty
Het land van de Aboriginals speelt de hoofdrol in menig avonturenverhaal. Tijdens de Great South West Walk waan je je even in een andere wereld. Je treedt in contact met de meest verwilderde versie van jezelf terwijl je luistert naar de geluiden van emoes, wallaby's, mierenegels en koala's. Niet alleen natuur, maar ook cultuur krijgt een plaatsje op deze wandeling. In de duinen bij Swan Lake kan je resten van oude Aboriginalsites bespeuren, soms half bedolven onder eeuwenoude vulkaanassen. De Great South West Walk is zo een haast perfecte samenvatting van alles wat Australië te bieden heeft.
Camille Van Puymbroeck