"Zorg voor een goede nachtrust om je (griep)vaccin goed te laten werken"

"Zorg voor een goede nachtrust om je (griep)vaccin goed te laten werken"

De herfst is in het land, en dat betekent voor veel mensen ook dat het weer tijd is voor een griepvaccin. Met de coronapandemie op volle toeren is een goede bescherming tegen de griep des te belangrijker voor onze meest kwetsbaren. Maar ook de minder kwetsbaren zullen op termijn hoogstwaarschijnlijk naar de dokter moeten voor een prikje - het coronavaccin.

Om vaccins zo doeltreffend mogelijk te maken, is het belangrijk dat je goed uitgerust bent, zegt slaapspecialist Matthew Walker aan CNN. "Onvoldoende slaap in de week voordat een griepprik wordt toegediend, kan ervoor zorgen dat er de helft minder antilichamen worden geproduceerd - een reactie die de griepprik grotendeels ondoeltreffend zou maken", vertelt Walker.

Covid-19

Walker, auteur van de internationale bestseller 'Slaap', haalt enkele onderzoeken aan om zijn stelling te staven. Een studie uit 2002, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, en een studie van dit jaar, gepubliceerd in het International Journal of Behavorial Medicine, onderzochten het effect van een slaaptekort op de respons van het immuunsysteem na een griepvaccinatie en bevestigen de uitspraken van de slaapspecialist.

Een goede nachtrust voor je griepprik is dus cruciaal voor de productie van antilichamen die ons moeten beschermen tegen (griep)virussen. Of dat ook opgaat voor het toekomstige coronavaccin, moet nog onderzocht worden - iets wat volgens Walker dringend moet gebeuren. "Als de relatie tussen nachtrust en een doeltreffende respons van je immuunsysteem na een vaccin ook geldt voor Covid-19, kan dat alles veranderen", klinkt het.

(lees verder onder de foto)

AFP / M. Tama

Slapen maakt gezond

Het belang van goede slaap voor een doeltreffende vaccinatie komt niet uit de lucht gevallen. Het staat immers vast dat voldoende slaap onontbeerlijk is voor een goede gezondheid. Tijdens een goede nacht slaap - afhankelijk van de leeftijd tussen zeven en tien uur per nacht - herstelt het lichaam zijn cellen, wat belangrijk is voor de strijd tegen ziektes.

"Mensen die minder dan zeven uur slapen, hebben drie keer meer kans om besmet te raken met een verkoudheid", zegt Walker. "We weten ook dat zij die vijf uur of minder per nacht slapen, 70% meer kans hebben op longontsteking." Maar daar stopt het niet. Een rist onderzoeken bevond al dat slaaptekort tot een hele hoop ernstige kwalen lijdt, zoals stemmingswisselingen, depressie, paranoia, hoge bloeddruk, gewichtstoename en een lager libido.

Als je te weinig slaapt, loop je zelfs een hoger risico op sommige kankers, dementie, diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten. Het is dan ook geen verrassing dat regelmatig een slaaptekort opbouwen de kans op een vroege dood verdubbelt, zoals een langlopende studie bij meer dan 10.000 Britten bevond. Verontrustende resultaten, maar laat er dus zeker je slaap niet voor.