1. Bevroren vloeistof
Is de bodem van het vriesvak bedekt met een laagje bevroren vloeistof? Dat is geen goed teken. Het wijst erop dat je diepvriezer op een bepaald moment boven het vriespunt is uitgekomen, waardoor er een en ander ontdooid is. De beste optie is om het toestel te laten ontdooien en helemaal schoon te maken.
2. Vertrouw op je neus
In sommige gevallen vertelt je reukorgaan je alles wat je hoeft te weten. Vooral vlees en vis beginnen te stinken wanneer ze niet langer geschikt zijn om op te eten. Het enige nadeel is dat je die geur pas kan ruiken nadat een product ontdooid is.
3. Let op de kleur
Niet alleen je neus, maar ook je ogen leveren een schat aan informatie. Let op de kleur van de producten die je invriest. Wanneer het product er grauw en dof uitziet, is de verpakking waarschijnlijk niet luchtdicht.
4. Vriesbrand
Vriesbrand manifesteert zich in de vorm van 'sneeuwvlokken' die zich vormen op een bevroren voedingsmiddel. Het wijst erop dat het eten in contact is gekomen met lucht, waarna het water dat erin zat veranderd is in ijs. Je kan deze producten nog opeten, maar de structuur ervan zal anders zijn dan je gewend bent.