We raken steeds meer vervreemd van het voedsel dat we eten. Waarom niet beginnen bij het kweken van onze eigen groenten? Zelfs wie op een appartement woont zonder aangrenzende tuin kan zijn eigen wortels, courgettes en tomaten zien groeien.
Toegegeven, het kan moeilijk zijn elke dag bewust om te gaan met wat je eet. De eenvoudigste manier om een efficiënte relatie te hebben met wat je eet, is zelfvoorzienend zijn. Als je in een appartement woont en niet de ruimte hebt voor een eigen moestuin, kun je eerst en vooral nagaan of er in de buurt een gemeenschappelijke tuin is.
Kringloopkopjes
Tweedehandswinkels hebben vaak plantenpotten voor slechts een paar euro's. Vul ze met spinazie, rucola, radijs en Romeinse sla om een grote salademix te oogsten. Oude theekopjes hebben ook de perfecte grootte om een ??handvol kruiden zoals basilicum, koriander, oregano en peterselie in te zaaien. Let wel op dat je niet te veel water geeft, want kopjes hebben geen gaatje onderaan zoals traditionele bloempotten.
Balkontuintje
Op een balkon heb je plaats voor iets grotere groenten en fruit. Snijbiet, tomaten en aardbeien kunnen gedijen in containertuinen, afhankelijk van het groeiseizoen en de hoeveelheid licht. Er zijn zelfs veel groentensoorten die je opnieuw kunt kweken door te stekken, dus hoef je niet telkens opnieuw te zaaien.
Hoe verser, hoe beter
De voedingswaarde van een product daalt sterk vanaf het geplukt wordt. Bonen verliezen bijvoorbeeld 77% van het aantal vitamine C na zeven dagen. Hoe sneller je een stuk fruit of groente kunt eten nadat het geoogst is, hoe beter dus. Laat dat een extra motivatie zijn om die groene vingers boven te halen!
Foto Pixabay