XXS bier: zes nanobrouwerijen om te ontdekken

XXS bier: zes nanobrouwerijen om te ontdekken

Pierre Jacobs

Zeggen dat microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond schieten in ons land is een waarheid als een koe. Volgens Zythos vzw waren er in het begin van het jaar 607 brouwerijen, tegenover 'slechts' 267 in 2014. Een fenomeen dat trouwens niet puur Belgisch is. Net als wijn heeft ook bier zijn plaats heroverd in de harten van de mensen. De concepten van terroir, natuurlijke producten, lokale productie en knowhow hebben bijgedragen aan deze opwelling. We drinken misschien minder, maar wel beter. Minder pils, en meer speciaalbieren.

Al voor de crisis beweerden sommigen dat de markt verzadigd geraakte. Anderen beweerden dan weer dat er nog ruimte is, met het argument dat er voor de Eerste Wereldoorlog bijna... 3.000 brouwerijen in ons land waren. En dat we ook nu nog veel minder zaken per miljoen inwoners tellen dan Zwitserland of Nieuw-Zeeland.

Allemaal goed en wel, maar hoe zullen die kleine structuren de crisis te boven komen? Moeilijk te zeggen... Bijna één op de drie brouwerijen heeft de deuren moeten sluiten. En ondanks de vele virtuele aperitieven is het nu al duidelijk dat de bierconsumptie in de eerste vijf maanden van 2020 met bijna 30% is gedaald, zegt de brouwersfederatie. Het is dus hoog tijd om solidair te zijn met de – vaak erg kleine – bedrijven die een echt project voor kwaliteitsproducten hebben.

Micro of nano?

Het is algemeen aanvaard dat je een microbrouwerij bent als je minder dan 12.500 liter per jaar produceert, ook al is er geen precieze definitie. Afhankelijk van de grootte, noemen sommige brouwers zichzelf graag 'picobrouwerij' of zelfs 'fermenterie'. Wij geven je enkele van onze favorieten in de zelfverklaarde nanocategorie.

L'Ermitage

Deze nanobrouwerij in het hartje van Brussel zag het levenslicht in de kelder van een gedeelde woning. In 2016 werd het een ‘echt' bedrijf. Het vlaggenschip is La Lanterne, een lichte en droge IPA. Enkele andere creaties zijn de limited edition Canons de l'Ermite, een gemengde fermentatie van bier en wijn, en de Théorème de l'Empereur, een pale ale met thee en jasmijn.

Brasserie Surréaliste

Deze zaak, genesteld in het voormalige Atelier Coppens in de Dansaertwijk, zit momenteel nog in de crowdfundingfase. En toch zijn hun bieren al te vinden in tal van delicatessenwinkels en gespecialiseerde bars. Niet alleen de smaak, maar ook de labels van hun Surréaliste Pale Ale, Mirror Mirror en Ultraviolet Wheat Season zijn de moeite waard.

Les 3 Florins

Nanobrouwerij Les 3 Florins werd in februari 2018 opgericht in Bomal-sur-Ourthe. In zijn kleine structuur biedt Benjamin Demblon toch vier bieren aan: de Bichon Malt-Thé, een amberkleurig bier, de Coléoptéra, een frambozen- en hibiscusbier, de Blanque Panse, een witbier met laurier en citroen, en de Chienne de Garde, een stout met geroosterde gerst. Helaas is de oplage beperkt.

L'Annexe

Aangezien bier een product is dat fermenteert, vonden Maxim en Grégoire van brouwerij-fermenterie L'Annexe dat ze het niet alleen bij dit product moesten houden. En dus gingen ze ook aan de slag met vlier en gember. Maar het was met de Saison de Bruxelles dat ze bekend werden, een licht amberkleurig blond bier, hergist op fles. Nu zijn er ook de Black Saison en Weize Saison, en binnenkort de Rosse Saison.

No Science

Een nanobrouwerij die toch bijna negen bieren op de kaart heeft. Deze rock-'n-roll structuur werd gecreëerd door Maxime Dumay, die zich voor de benaming van zijn baby's liet inspireren door de sfeer van Magasin 4, het mekka van de alternatieve muziek in Brussel. Je kan er de Noisy, de Psyche, de Heavy, de Stoner Witch, de Fade to Grey, de Da'Funk, de Sabotage, de Whack! en de Garage Ale proeven. Lichte bieren (niet meer dan 6°) voor stevige muziek.

Pikaflor

Sinds 2018 is dit bedrijfje gehuisvest in de Maalbroekmolen, de voormalige watermolen in Wetteren. Het was de eerste brouwerij die het Brewtower-systeem gebruikte om kleine hoeveelheden te brouwen. Hun filosofie bestaat uit korte keten en kwaliteitsproducten. Ze steunen lokale hoptelers om deze cultuur in België in stand te houden.