Waarom je beter niet langer dan 9 uur per nacht slaapt

Waarom je beter niet langer dan 9 uur per nacht slaapt

Dat te weinig slaap niet bevorderend is voor zowel lichaam als geest, wisten we al langer. Maar nu blijkt dat je nachtrust ook niet te lang mag duren. In een grootschalige studie heeft University College London vastgesteld dat een teveel aan slaap net zo nefast kan zijn als een tekort. In het onderzoek werden 400.000 proefpersonen opgenomen die elk de opdracht kregen het spelletje memory te spelen. Tussen de kaarten lagen zes paren die ze moesten onthouden en achteraf aanwijzen eens ze waren omgedraaid. De deelnemers die 9 uur hadden geslapen zetten een even slecht resultaat neer als zij die niet meer dan 5 uur onder de lakens hadden gelegen. De proefpersonen die een nacht van 7 uur slaap achter de rug hadden, scoorden gemiddeld het best.

Slaapkwaliteit

De reden voor het slechte resultaat van de langslapers ligt volgens de onderzoekers aan de slaapkwaliteit. Die is namelijk niet zo hoog als iemand te veel uren onder de wol blijft liggen. Het gevolg is dat bepaalde delen van de hersenen minder goed met elkaar kunnen communiceren en cognitieve stoornissen niet lang uitblijven. Het onderzoek bekrachtigt hiermee studies die de negatieve impact van te veel slaap eerder al bewezen. Zo bleek uit een Fins onderzoek dat plaatsvond in 2014 dat je lichaam dan vatbaarder is voor infecties en depressies. Je brengt je lichaam zelfs in gevaar als je minder dan 6 of meer dan 9 uur per nacht slaapt.

Richtlijnen

Iedere persoon heeft een verschillende slaapbehoefte die afhankelijk is van allerlei factoren. Sommige mensen voelen zich uitgerust na 7 uur slaap, anderen hebben al sneller 8 uur nodig. De meeste experten zijn het erover eens dat je slaaptijd best ergens schommelt tussen de 7 en 9 uur. En uitslapen in het weekend? Dat raden deskundigen af. Wie in de ochtend langer dan een extra uur bijslaapt, riskeert zijn slaapritme ernstig te verstoren. Op tijd uit je bed komen, is de dus de boodschap.