Pas je kledij aan aan het weer
De zomer is voorbij, dus de sportshortjes en topjes mogen opnieuw de kast in. Bij koude temperaturen kan je best thermokledij aandoen. Niets van katoen, want dat zuigt je zweet op, waardoor je zal afkoelen. Draag ook verschillende laagjes en bedek zoveel mogelijk je huid. Dat houdt de koude buiten.
Warm jezelf goed op
Buiten is het koud, dus je spieren hebben het ook frisjes. Plan voor je sportsessie een kleine warming-up in. Een paar spieroefeningen en wat stretchwerk kunnen al wonderen verricht. Dat kan je zelfs thuis in je living doen.
Maak je zichtbaar
Tijdens de herfst- en wintermaanden valt de duisternis vroeger in. Maak je daarom goed zichtbaar voor andere mensen en automobilisten. Je kan reflecterende bandjes rond je benen en/of armen dragen en een route uitkiezen die goed verlicht is.
Loop in kleine rondjes
Het weer tijdens een Belgische herfst of winter kan al eens wispelturig zijn. Vertrouw dus niet te veel op de open hemel bij de start van je loopsessie en hou je traject beperkt tot een klein rondje dat je meerdere keren kan lopen. Zo ben je nooit ver weg van huis en kan je desnoods gaan opwarmen in de zetel als er een hagelstorm losbarst.
Hou rekening met de wind
Soms kan wat een zachte winterdag lijkt heel koud aanvoelen door een strakke wind. Ga daar tactisch mee om als je gaat lopen. Zo is het verstandig om in het begin tegen de wind in te lopen. Zo heb je op de terugweg, als je bezweet bent, wind mee en is de gevoelstemperatuur niet zo laag.
Kies schoenen met een grovere zool
Als de herfst intreedt, verliezen de bomen hun bladeren. Dat zorgt voor wondermooie tapijt in de bossen, maar kan ook gevaarlijk zijn. De bladeren zijn vaak heel glad en je glijdt er makkelijk op uit. Doe daarom loopschoenen met een grovere zool aan. Zo zal je minder snel je evenwicht verliezen.
Meer informatie vind je op de website van de Week van het Bos