Mediterraans dieet verlaagt de kans op depressie

Mediterraans dieet verlaagt de kans op depressie

Onlangs werd in het tijdschrift Molecular Psychiatry een onderzoek gepubliceerd waarin de conclusie werd getrokken dat een mediterraans eetpatroon een positief effect kan hebben op je stemming. Het mediterraanse dieet bestaat onder andere uit groenten, fruit, peulvruchten, vis, schaal en schelpdieren, matig vlees, zuivelproducten, olijfolie, volkoren producten en noten.

Volgens de onderzoekers zouden mensen die zich aan een mediterraans dieet houden, minder kans hebben om een depressie te ontwikkelen. Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur kan dit beamen. "Dit dieet kan een gunstige invloed op je stemming hebben omdat het bepaalde voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vetzuren, die juist voor een goede hersenfunctie van belang zijn", klinkt het op Metronieuws.nl.

Belangrijke bouwstoffen

Crèvecoeur vertelt dat je hersenen en je lichaam als het ware een biochemische fabriek zijn. "Je hebt bepaalde bouwstoffen nodig om stoffen aan te maken die je goed doen voelen", klinkt het.  Zo is vette vis als zalm, makreel en sardientjes, rijk aan omega 3 vetzuren. "Deze omega 3 vetzuren zorgen ervoor dat de hersencellen goed ontvankelijk zijn voor het aanmaken van stoffen - als serotonine en dopamine - die van belang zijn voor een goede stemming.”

Dit soort vetzuren heeft tevens een ontstekingsremmend effect. "Er bestaan vermoedens dat beginnende ontstekingen bij kunnen dragen aan een depressie, maar hier is nog meer onderzoek voor nodig.” Ook groenten en fruit hebben dit effect: "Groenten en fruit bevatten anti-oxidanten die hersencellen beschermen tegen veroudering en slijtage, en tegelijkertijd het ontstekingsproces kunnen tegengaan."

Eiwitten

Vlees, vis, en zuivel bestaan voor een deel uit eiwitten, ook dit zijn stoffen die bijdragen aan het aanmaken van de stof serotine. Groenten zijn rijk aan magnesium. Magnesium kan bepaalde factoren die in verband worden gebracht met een depressie blokkeren, en heeft een ontspannend effect.

Tot slot worden er in vergelijking met een westers dieet minder koolhydraten genuttigd. De koolhydraten die wel worden gegeten zijn meestal vezelrijk. "Denk aan peulvruchten en volkoren granen.” Dit soort koolhydraten bevatten vitamine B. Vooral B1, B6 en B12 zorgen ervoor dat de hersenen optimaal signaalstoffen aanmaken, zodat de hersencellen onderling met elkaar communiceren. Het zorgt ervoor dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven waaruit blijk dat het lichaam goed gevoed is.

Regelmaat

Deze bouwstoffen zorgen daarnaast ook voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Volgens Crèvecoeur is dit een zeer belangrijke component. "Een stabiele bloedsuikerspiegel is goed voor je stemming. Als je zorgt dat die stabiel is, krijgen je hersenen ook een regelmatige energietoevoer.” Daarnaast helpt het om regelmatig en gezond te eten. "Mensen die depressief zijn hebben meestal geen zin en fut en missen ritme. Maar je ziet dat regelmaat wel degelijk kan helpen.”

Duidelijk is dat een mediterraans dieet je goed kan laten voelen, maar het werkt volgens Crèvecoeur ook andersom. "Na een week junkfood voel je je minder lekker. Suiker en verzadigde vetten zijn niet goed voor je hersenen. Dan mis je bouwstoffen en daar kunnen je hersenen niks mee, het brengt je bloedsuikerspiegel uit balans.”

Hoewel dit onderzoek dus laat zien dat er een link bestaat tussen wat we eten en hoe we ons mentaal voelen, is het - voordat je je eetpatroon omgooit - belangrijk om te weten dat deze resultaten niet sluitend zijn. Bovendien kan het slechts het risico op een depressie verlagen, en niet helemaal voorkomen. Desondanks lijkt het ons een goed idee om weer wat meer groenten, fruit, granen en vis op het menu te zetten. Het kan ten slotte geen kwaad, en wie weet gaan we (nog) vrolijker door het leven.