Naast het huiselijke karakter van een kop koffie, kent de zwarte vloeistof ook heel wat goede voedingsstoffen en effecten die goed zijn voor onze gezondheid. Zo zou het volgens eerder onderzoek de kans op dementie verkleinen en je metabolisme op gang brengen. Maar uit de onderstaande zes redenen blijkt dat we ons bakje troost verkeerd drinken en dat die gezonde impulsen daardoor verloren gaan.
1. We drinken onze koffie te vroeg
Koffie is de populairste ontbijtdrank. Zo goed als elke koffiedrinker start zijn of haar dag met een tas vol zwart goud. Maar die shot energie heeft 's morgens geen enkel nut. De eerste uren na het ontwaken is het cortisolniveau in ons lichaam op zijn hoogst. Cortisol staat ook bekend als het stresshormoon. Het zorgt ervoor dat je de dag actief kan beginnen. Pas na 10 uur daalt de concentratie weer. Dat is het perfecte moment om die eerste tas koffie aan je lippen te zetten.
2. We drinken teveel koffie
De positieve effecten van koffie versterken met elke tas die je binnengiet, maar ze zijn op hun sterkst tussen de 5 en 8 tassen. Drink je per dag meer dan dat, dan zal het effect niet meer toenemen of zelfs gaan afnemen. Dat stelt Frances Largeman-Roth, voedingsdeskundige en auteur van 'Eating in Color'. Als je niet oppast, kan het zelfs een hoge bloedsuikerspiegel, diabetes, angsten en maagzuur aanwakkeren.
3. We gebruiken teveel suiker
Een van de goede eigenschappen van koffie is dat het de bloedsuikerspiegel doet dalen en het risico op diabetes type 2 laat afnemen. Daarvoor mag je de antioxidanten in het goedje bedanken. Als je suiker toevoegt aan je bakje troost moet je dan ook oppassen. Een beetje suiker is niet erg, maar als je koffie bijna siroop wordt, krijg je het tegenovergestelde effect, stelt zegt Rob van Dam, adjunct-docent voeding en epidemiologie aan Harvard T.H. Chan School of Public Health. Hij geeft mee dat de wetenschap er nog niet uit is of een beetje suiker geen kwaad kan of dat je je koffie beter helemaal niet zoet. Van Dam raadt dan ook aan je hoeveelheid te matigen.
4. We laten onze koffie koud worden
Soms vergeet je voor een paar uur dat er nog wat koffie in je tas zat en drink het daarna toch nog op, helemaal afgekoeld. Je zal merken dat die heel wat zuurder proefde. Op zich is dat niet erg, maar die toegenomen zuurtegraad is niet optimaal voor je spijsvertering en kan maagzuur veroorzaken. Ook je tandglazuur zal ervan afzien en je zult minder antioxidanten binnen krijgen.
5. We denken dat een 'dark roast' meer antioxidanten bevat
Een van de vele mythes rond koffie luidt: hoe donkerder, hoe beter. Heel wat mensen denken dat echt donkere roasts meer gezonde voedingsstoffen bevatten, maar zo simpel is het niet. "Onderzoek toont nog niet aan welke branding het gezondst is, daarvoor zijn de onderzoeken nog te pril", zegt van Dam. Volgens Van Dam lijken zowel een lichte als een donkere branding even goed, maar hebben ze elk hun specifieke voordelen.
6. We denken dat licht brandingen minder caffeïne bevatten
Bij pekzwarte koffie denk je automatisch aan iets waarvan je nekharen gaan rechtstaan en je twee nachten na elkaar wakker blijft. Maar vaak bevatten lichte roasts evenveel of zelfs meer cafeïne. Koffie die langer verhit werd, en dus donkerder is, heeft meer cafeïne verbrand tijdens het verbrandingsproces. Een tip: ben je op zoek naar een lichte koffie met weinig cafeïne, dan is de French Roast iets voor jou.