Kijk uit met je op je huid smeert als je in Hawaï bent. Het eiland heeft in mei een voorstel goedgekeurd dat de verkoop en distributie verbiedt van zonnecrème met oxybenzon en octinoxaat erin. Die stoffen zijn terug te vinden in de meeste beschermingsproducten. Hawaï hoopt zo de koraalriffen voor de kust beter te beschermen, al zal de maatregel ten vroegste in 2021 in werking treden.
Jaarlijks vloeit er zo'n 6.000 tot 14.000 ton zonnecrème in de zee. Dat is slecht nieuws voor de koraalriffen, omdat zij aangetast worden door oxybenzon en octinoxaat, vermoeden wetenschappers. De chemicaliën schaden jong koraal, versnellen de verbleking van de structuren en veranderen het DNA van de poliepen van de organismen.
Meer dan de helft is al aangetast
Hawaï is de eerste regio in de Verenigde Staten die de ban invoert, maar de maatregel is dan ook broodnodig. De koraalriffen zijn niet alleen belangrijk voor de lokale toeristische industrie, ze beschermen het eiland ook tegen golven en stormen op zee. Maar uit een studie uit 2017 door wetenschappers van de National Oceanic and Atmospheric Administration bleek dat 56% van het Big Island-koraal al verbleekt was. Op andere plaatsen werden percentages van 44% en 32% genoteerd.
De bedrijven achter de zonnecrèmes hebben al negatief gereageerd op de maatregel. In een gezamenlijk statement stellen ze dat de ban het veel moeilijker zal maken voor mensen om zich te beschermen tegen de zon. Al bestaan er nu al wel samenstellingen op basis van zinkoxide en titaniumdioxide die geen gevaar vormen voor de koralen.