Op je buik slapen is fysiek gezien een onnatuurlijke houding die tot hoofdpijn, nek- en rugklachten kan leiden. Beter slaap je op je rug of zij. Dat concluderen de Nederlandse onderzoekers Hagit Raijter en Thomas Santosh. Daarnaast slijt het kraakbeen van buikslapers in de gewrichtjes van de nek en onderrug sneller. In het slechtste geval krijgen ze artrose, een chronische gewrichtsaandoening waarvan de pijnklachten niet meer zullen verdwijnen.
6%
Gelukkig blijkt maar een minderheid (6%) zo te slapen. Toch denken veel mensen dat ze op hun buik slapen, terwijl ze in werkelijkheid op hun zij of rug liggen. Je inslaaphouding is vaak anders dan je slaaphouding. Een fysiotherapeut kan je uitsluitsel over je houding geven. Je kan je slaapgedrag ook zelf te weten komen door jezelf 's nachts te filmen.
Rug en zij
Idealiter slaap je op je rug, want dan wordt je lichaamsgewicht het best verdeeld. Bovendien staat er zo geen spanning op de wervelkolom. Ook raden de onderzoekers aan op je zij te slapen. In deze houding kan je wel last krijgen van de plaatselijke druk op je schouders of je heup, waardoor je sneller naar een tussenhouding draait. Deze houding, waarbij je je bovenste been optrekt en de wervelkolom verdraait, is dan weer even slecht voor je rug als de buikhouding.
Kussen
Als je de neiging hebt op je buik te slapen, hoef je niet per se het ergste te vrezen. De onderzoekers stellen dat we onze slaaphouding kunnen veranderen. Daarvoor heb je naast wilskracht ook prikkels nodig. Door een zwangerschapsrol, een slangvormig kussen, naast je neer te leggen draai je minder snel naar je buik of een tussenhouding.