De NHS Choices website staat erop dat je ontbijt 's morgens. "Niet hongerig in de ochtend? Te weinig tijd om te eten? Probeer je gewicht te verliezen?" Dan suggereert de website muesli of havermout met appel om het plezier van het ontbijten te herontdekken.
Meer nog, specialisten waarschuwen dat het ontbijt overslaan een recept is om de kantoorautomaat later op de dag leeg te plunderen en de kilo's op te stapelen.
Geen gewichtsverlies
Dokter James A. Betts, hoofdonderzoeker van het Bath Breakfast Project publiceerde een studie in het American Journal of Clinical Nutrition die aantoont dat noch zwaarlijvige mensen die ontbijten, noch diegenen die het overslaan, gewicht verliezen.
Die bevindingen zijn vergelijkbaar met een eerder onderzoek dat uitwees dat slanke mensen die het ontbijt - voorgeschoteld door het onderzoeksteam - hadden genuttigd zelfs 500 calorieën meer verbrandden op een dag. Volgens Betts zijn mensen die niet ontbijten minder fit en verbruiken ze als gevolg minder energie door bijvoorbeeld de lift te nemen in plaats van de trap.
Vasten
De ontbijt-kwestie maakt ook deel uit van het lopende debat over vasten. Betts zegt dat reeds gebleken is dat de hele dag door kleine beetjes knabbelen niet gezond is. Periodes van vasten maken mensen gevoeliger voor de aanmaak van insuline (bescherming tegen diabetes) en de verhoging van goede vetten in het bloed (vermindering van het risico op hartkwalen).
Kinderen
Betts concludeert dat "eet wanneer je honger hebt" de vuistregel is. Als je geen honger hebt - en vooral als je te zwaar bent - dan hoef je niet te ontbijten. Wel is het voor kinderen belangrijk om hun ochtendmaal te nuttigen. Zij hebben misschien niet altijd honger bij het wakker worden, maar gedurende de dag kunnen zij hun eetpatroon niet verder afstemmen op hun hongergevoel.
Vergeet dus alle beweringen over het ontbijt. Alleen als een prestatie moet leveren, of als je een atleet bent, mag je niet met een lege maag aan de dag beginnen.
Foto Pixabay