Het aantal vegetariërs zit in de lift en hetzelfde geldt voor het aanbod aan vleesvervangers. Maar voorzien zij jouw lichaam wel van de noodzakelijke voedingsstoffen? Niet helemaal, zo legt diëtist Nichola Ludlam-Rain uit aan The Independent.
Proteïnes afkomstig van planten zijn over het algemeen onvolledig. Daarmee bedoel ik dat ze niet alle vereiste aminozuren bevatten om de proteïneblokjes mee te vormen. Wie geen of weinig vlees eet, moet dus zeker voldoende en gevarieerde alternatieven op het menu zetten, legt hij uit.
Soja, quinoa en hennep zijn de enige plantaardige proteïnebronnen die de essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft bevatten. Daarnaast is het ook belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de meeste vegetarische proteïnebronnen minder eiwitten bevatten dan hun dierlijke tegenhanger. Een overzichtje van de populairste proteïnebronnen en hun belangrijkste voedingsstoffen.
Tofu
In tegenstelling tot de meeste plantaardige proteïnes, bevat tofu alle noodzakelijke aminozuren die we uit onze voeding moeten halen. Daarnaast is het ook erg betaalbaar, en dus een heel dankbaar alternatief voor vlees.
Tempeh
Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct dat de afgelopen jaren erg populair geworden is als vleesvervanger. Het bevat veel proteïnes en probiotica, maar daarnaast is het ook een bron van magnesium.
Seitan
Seitan is een veganistische proteïnebron die vooral gemaakt wordt van graangluten en water, maar ook ijzer en selenium bevat. Dat maakt van seitan een goede optie voor veganisten die geen sojaproducten of andere populaire vegetarische ingrediënten eten.
Quorn
Quorn bevat veel vezels en weinig verzadigde vetten, waardoor het een uitstekende eiwitbron is. Omdat quorn zo gemakkelijk te verwerken valt, is het terug te vinden in allerhande vleesvervangers: van hamburgers tot worsten en andere vleesachtige' alternatieven.