Dankzij dit vegetarische kerstmenu overleef je de feestdagen

Dankzij dit vegetarische kerstmenu overleef je de feestdagen

Voorgerecht: bladerdeeghapjes met Brie en appel

Foto Unsplash

Een vegetarisch voorgerecht was zelden zo simpel. Vijf ingrediënten is alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met dit recept. Als je op visite gaat bij niet-vegetarische vrienden of familie, kan je zelfs vragen of ze dit als extraatje maken. Duurt helemaal niet lang en is nog lekker ook!

Ingrediënten

  • Bladerdeeg

  • Briepunt
  • Appel
  • Honing naar smaak
  • Tijm
  • Bereiding

    • Rol het bladerdeeg open en verdeel de Brie zo goed mogelijk over het deeg.

  • Snijd de appel in heel kleine stukjes en leg op de Brie.
  • Sprenkel de honing over de kaas en de appel. Je kiest zelf hoeveel.
  • Kruid het geheel af met tijm.
  • Rol het deeg op en leg het een kwartiertje in de diepvries.
  • Snijd in schijfjes van een centimeter breed en verdeel over een ingevette bakplaat.
  • Bak vijftien tot twintig minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Hoofdgerecht: feestelijke groene curry

    Foto C. Van Puymbroeck

    Curry lijkt op het eerste gezicht misschien niet feestelijk, maar waarom ook niet eigenlijk? Het gerecht zit boordevol smaak, ziet er mooi uit en is nog eens gezond ook. Bovendien kan je het enkele dagen op voorhand bereiden, zodat je niet hoeft te stressen net voor je etentje. Ideaal.

    Ingrediënten

    • Currypasta

      • 1 tl geroosterde komijnzaadjes
      • 4 teentjes look
      • 2 uien
      • 5 cm geraspte verse gember
      • 4 limoenbladen
      • 4 verse pepers
      • 1 bussel koriander
      • 1 limoen
      • Peper en zout

    • Hoofdgerecht (6 personen)

      • 400 g gekookte flespompoen
      • Olijfolie
      • 800 g lichte kokosmelk
      • 400 g gekookte groenten (paprika, wortelen, broccoli, spruitjes...)
      • 75 g ongezouten pindanoten
      • 1 verse peper
      • 2 limoenen
      • 1 potje tomatenconcentraat
      • Kurkuma
      • Korianderpoeder

    Bereiding

    • Doe alle ingrediënten voor de currypasta in de keukenmachine en blend tot je een min of meer gladde substantie bekomt.
    • Zet een grote pot op een gematigd vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Laat de currypasta verhitten tot het aroma vrijkomt.
    • Voeg de kokosmelk, een half blik water en het tomatenconcentraat toe.
    • Na ongeveer 10 minuten kan je de groenten in de pot doen. Laat een halfuur sudderen en kruid af naar smaak.
    • Kook intussen de rijst.
    • Doe de rijst in borden en giet de currysaus erop.
    • Werk af met de pindanoten, koriander en limoen. Dit is niet noodzakelijk, maar het voegt smaak toe en zorgt ervoor dat het geheel er feestelijker uit komt te zien.
    • Je kan dit gerecht onmiddellijk serveren of je kan het een dagje op voorhand klaarmaken.

    Dessert: crumble van rode vruchten

    Foto C. Van Puymbroeck

    Op zoek naar een dessertje dat je binnen de kortste tijd op tafel zet? Bingo. Deze crumble is lekker (simpel) en ziet er toch chic uit. Desserten zijn meestal wel vegetarisch natuurlijk, maar we wouden je toch wat inspiratie geven.

    Ingrediënten (6 porties)

    • 90 g suiker
    • 90 g tarwebloem
    • 45 g amandelpoeder
    • 90 g boter
    • 225 g rood fruit (vers of ingevroren)

    Bereiding

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Verdeel de rode vruchten over zes ovenbestendige potjes.
    • Meng alle andere ingrediënten zodat je een kruimelige massa bekomt.
    • Strooi de crumble over het fruit en zet in de oven. Het 'deeg' moet lichtjes bruin worden.
    • Serveer onmiddellijk!