Jonathan Scheiman, microbioloog aan de Harvard Medical School, bestudeert al een tijdje de stoelgang van de beste roeiers en langeafstandlopers van de wereld. Hij gelooft er rostvast in dat hij bacteriën uit de stront zal halen, die de prestaties van anderen mensen kunnen verbeteren. En hij denkt er geld mee te kunnen verdienen.
Minder snel moe en meer energie
Concreet gaat het om bacteriën die in staat zijn om melkzuur in de spieren af te breken en zo vermoeidheid tegen gaan. Scheiman stootte op de organismes nadat hij de uitwerpselen van de deelnemers van de marathon van Boston had onderzocht.
Daarnaast vond hij bij roeiers die gewend zijn aan afstanden van 42 kilometer, ook veel beestjes terug die vezels en koolhydraten afbreken, meldt Quartz Media. "Als je tijdens een wedstrijd veel moet lopen, zal je waarschijnlijk wel een bacterie kunnen gebruiken die je helpt om energie te halen uit eten", aldus de microbioloog.
Scheiman is ervan overtuigd dat met een beetje meer onderzoek, hij de bacteriën kan filteren, reproduceren en in een pil kan opslaan. Samen met enkele onderzoekers is hij dan ook een start-up begonnen. Als al de tests afgerond zijn, zou het als voedingssupplement op de markt kunnen komen.