Op een winterse avond is het niet ongebruikelijk dat je nood hebt aan goede portie comfortfood. Zo'n gerecht moet voldoen aan drie voorwaarden: het is eenvoudig klaar te maken, zit boordevol smaak en je kan ervan blijven eten. Als je daar eventjes seizoensgebonden over nadenkt, springt stoemp er natuurlijk meteen bovenuit! Zo'n heerlijke dampende pot lekkers waaruit je kan blijven lepelen, is het perfecte middeltje tegen winterblues. Daarom geven we je twee pureerecepten mee die je de donkere en druilerige dagen onmiddellijk doen vergeten!
Knolselderstoemp
Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
- 4 aardappelen
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en leg ze in een kleine kookpot. Voeg water toe tot alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
Kuis intussen de knolselder en snijd hem in stukken. Versnipper de ui en voeg water (of water en melk half-om-half) toe in een kookpot tot de knolselder en de ui goed onderstaan. Brengt het geheel aan de kook en laat sudderen tot de knolselder gaar is.
Giet het water af, doe de knolselder bij de aardappelen, voeg melk, boter (of olijfolie) en zout toe en pureer. Zet opnieuw op het vuur en blijf roeren als de stoemp nog te dun is.
Breng de knolselderstoemp verder op smaak met citroensap en nootmuskaat naar smaak.
Zoete aardappelpuree
Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
- 4 zoete aardappelen
- 25 g boter
- 1 à 1,5 dl melk
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en leg ze in een kleine kookpot. Voeg water toe tot de aardappelen net ondergedompeld zijn. Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappelen zacht zijn.
Giet het water af en voeg de boter en wat melk toe. Stamp de aardappelen tot een fijne puree. Voeg melk toe tot de gewenste dikte bereikt is. Kruid ten slotte af met peper en zout. Smakelijk eten!