Samsung Gear S2: een smartwatch voor een topconditie

Samsung Gear S2: een smartwatch voor een topconditie

De Samsung Gear S2 ligt ondertussen al een tijdje in de winkel. Zo'n smartwatch is natuurlijk handig als je de functionaliteiten van je smartphone rond je pols wilt of wanneer je het beu bent om voor de minste trilling je smartphone te moeten bovenhale. De Gear S2 kan echter nog meer. Met S-Health kan je onder meer je hartslag, je lichamelijke activiteit en je water- en koffieconsumptie nauwlettend in de gaten houden. Meten is immers weten! Om op zoek te gaan naar de gezonde waarden, sprak de Discover Blog van Samsung met Paul Van Den Bosch, de coach van tweevoudig wereldkampioen veldrijden Sven Nys.

Hoe meer hoe beter?

Geen twee lichamen zijn exact dezelfde. Neem bijvoorbeeld het grote hart van Eddy Merckx, dat veel bloed kan pompen waardoor zijn hartslag relatief laag ligt. De optimale waarden liggen dus voor iedereen anders.

“Er zit sowieso een duidelijk verschil tussen gezond bewegen en intensief sporten”, verduidelijkt Paul Van Den Bosch, tevens specialist in fysiek onderwijs & coaching en oprichter van Energy Lab, een wetenschappelijk en innovatief trainings-begeleidingscentrum voor de recreatieve, competitieve en professionele sporter. “Veel mensen gaan uit van de stelling: hoe langer en intensiever je sport, hoe gezonder je wordt. Maar dat is absoluut niet zo.”

Gezond bewegen vs. Intensief sporten

Er is immers een essentieel verschil tussen gezond bewegen en intensief sporten. Dat verschil komt heel duidelijk tot uiting in de hartslag. Van Den Bosch is niet enkel de coach van veldrijder Sven Nys, in het verleden ontfermde hij zich ook over de Belgische toptrialeten Marc Herremans en Luc Van Lierde. Hun hartslagen pieken om en bij 200 slagen per minuut. Voor gezonde beweging mag de hartslag daar echter ver onder liggen.

“De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft voor dat een gemiddeld persoon per week ongeveer tweeënhalf uur matig-intensief moet bewegen om gezond bezig te zijn. Matig-intensief bewegen doe je op een hartslag die rond 70% van je maximale hartslag ligt. Als 200 je maximale hartslag is, komt dat neer op een hartslag van 140. Kom je daar regelmatig bovenuit, dan gaat het meer om sport en training”, aldus Van Den Bosch.

De gekende formule voor de maximale hartslag is 220 in vermindering brengen met je leeftijd, maar deze is niet betrouwbaar. Zoals we hierboven immers al aanhaalden, is elk lichaam anders. De enige manier om je maximale hartslag echt te achterhalen is door een stresstest onder toezicht van een sportarts of cardioloog. Je maximumhartslag opzoeken is bovendien niet zonder risico dus het is aangeraden dit onder medisch toezicht te doen als je er weinig ervaring mee hebt.

Stap per stap

Gezond bewegen kan je ook uitdrukken in het aantal stappen dat je per dag aflegt. Zo kan je het gezonde beweegpatroon van tweeënhalf uur matig-intensief bewegen vertalen naar 7.000 tot 10.000 dagelijkse stappen. De Gear S2 maakt het een fluitje van een cent om dit bij te houden.

“Dat aantal bereik je niet met de dagelijks noodzakelijke stappen voor werk en andere zaken. Dan kom je niet verder dan 3.000”, licht Van Den Bosch toe. “Om een gezond aantal stappen te bereiken, moet je je beweegpatroon actief aanpassen. Dat doe je bijvoorbeeld door je auto enkele honderden meters van je bestemming te parkeren en te voet verder te gaan.”

Een gelijkaardige anekdote uit de sport vinden we bij Timmy Simons. Als hij met zijn vrouw een frietje at op restaurant, vroeg hij haar om hem enkele kilometers van hun huis af te zetten om vervolgens de rest van de weg te lopen. En kijk, op zijn 38ste is de modelprof nog steeds incontournabel bij Club Brugge.

Water bij de koffie

Iedereen moet dagelijks voldoende drinken en miljoenen mensen zoeken hun heil niet enkel bij water, maar ook bij koffie. Een tas koffie werkt opwekkend, maar drijft tegelijkertijd vocht af, waardoor de zoektocht naar een evenwicht onontbeerlijk is. “Als mensen hun vochtbalans niet actief in de gaten houden, drinken de meesten te weinig”, stelt Van Den Bosch. “Een normaal mens moet per dag anderhalve liter vocht tot zich nemen. Dat kan van alles zijn: water, soep, melk en ook koffie. Ga je daarnaast sporten, dan moet je per uur sport een halve liter extra tot je nemen.”

Koffie mag dus, zolang die met mate gedronken wordt. “Eén kop is geen probleem, maar koffie werkt ook vochtafdrijvend. Drink je veel meer dan één kop, dan wordt dus tegelijkertijd vocht afgevoerd. Het is belangrijk je te realiseren wat voor koffie je drinkt. De sterkte van koffie kan variëren van 50 tot 150 milligram cafeïne per kop. Dat is een groot verschil. Bij een kop koffie van gemiddelde sterkte gaat het om ongeveer 75 milligram cafeïne. Dan zou maximaal twee koppen per dag mijn advies zijn”, aldus Van Den Bosch.

“Vergeet echter niet dat koffie verslavend werkt. Het verhoogt de alertheid,  maar je hebt steedds meer nodig om dat effect te bewerkstelligen. Bovendien heeft elke kop koffie die je na het middaguur drinkt, in mindere of meerdere mate, invloed op je slaap”, besluit Van Den Bosch.

Wil jij meer weten over de Gear S2 of andere producten van Samsung? Hou dan zeker de Samsung Discover Blog in de gaten. De techgigant deelt daar regelmatig interessante weetjes en nieuwtjes!