Laat een allergie de lentepret niet bederven

Laat een allergie de lentepret niet bederven

Pollen

De grootste boosdoener die de allergieën veroorzaakt is stuifmeel of pollen. De stuifmeelkorrels of pollen worden losgelaten door bomen, grassen en struiken. Afhankelijk van het typen pollen waarvoor je allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en augustus. Wanneer iemand die allergisch is pollen inademt, zet dit het immuniteitssysteem in overdrive.

Het immuunsysteem ziet pollen als een indringer van buitenaf en maakt antilichamen aan: substanties die normaal worden aangemaakt voor het bestrijden van bacteriën, virussen en andere organismes die ziektes veroorzaken. Deze antilichamen vallen de allergenen aan en dit leidt tot het vrijkomen van chemicaliën in het bloed die we kennen als histamines. Deze zorgen voor de verschillende symptomen waar mensen met een allergie mee kampen zoals een lopende neus, geïrriteerde ogen …

Omgaan met lente-allergieën

Helaas is het niet mogelijk de lente-allergieën volledig te vermijden. Toch geven we je graag de volgende nuttige tips mee:

  • Blijf op zonnige, droge en winderige dagen zoveel mogelijk binnen. Probeer om zeker niet aan het eind van de namiddag buiten te komen, aangezien de pollenconcentratie dan het hoogst is.

  • Hou de waarschuwingen in verband met pollenconcentraties goed in de gaten. Zo weet je op welke dagen je extra alert moet zijn.
  • Als het de periode is waarin de bloesems groeien, houd je best de deuren en ramen dicht. Je kan ook gebruik maken van een luchtzuiveraar.
  • Stofzuig regelmatig. Draag hierbij een masker voor de mond want tijdens het stofzuigen komen stof en pollen die in je tapijt vastzitten, los.
  • Was je beddengoed minstens 1 keer per week in heet water. Ook in je bed kan stof zich ophopen.
  • Hoe kun je lente-allergieën bestrijden?

    Er bestaan heel wat middeltjes om allergieën te behandelen.

    • Antihistaminica werken algemeen tegen de allergische reactie. Ze bestrijden o.a. het niezen, snuiven en de jeuk door de hoeveelheid histamines in het lichaam te verlagen.

  • Anti-allergische neussprays of oogdruppels kunnen lokaal snel verlichting geven. De zwelling van het slijmvlies neemt af waardoor je opnieuw vrijer kan ademen of minder gaat tranen. Een neusspray op basis van cortisone werkt ontstekingsremmend en heeft minder bijwerkingen en een minder verslavend effect dan gewone ontzwellende neussprays. Tot slot kan je steeds je neus spoelen met een zoutoplossing. Op die manier worden bacteriën, vuildeeltjes en overmatig slijm afgevoerd met als resultaat een vrijere ademhaling en veel minder neusklachten.
  • Natuurlijke ingrediënten zoals perilla-olie en grote brandnetel dragen bij tot de werking van het immuunsysteem en kunnen preventief ingezet worden als voedingssupplement.
  • Twijfel je of je nu werkelijk allergisch bent of niet? Je kan dit zelf opsporen door middel van een zelftest.
  • We hopen dat je met deze tips toch kan genieten van een zonnige lente!