Een echte winterprik hebben we in België voorlopig nog niet gehad, maar ook het druilerige weer leent zich prima voor een verwarmende soep. Een bord soep boordevol wintergroenten is, behalve een heerlijke en gevarieerde maaltijd, ook een echte opkikker voor het immuunsysteem, zeker met dit recept voor butternutpompoensoep. De flesvormige butternut is nog steeds iets minder gekend. Toch verdient deze pompoen met zijn zoete, boterachtige smaak zeker een plekje tussen je favoriete soepingrediënten.
Wat heb je nodig?
- 1 kg prei
- 2 wortels
- 2 handjes selderblad
- 1,5 kg butternutpompoen, in blokjes gesneden (voorzie een pompoen van ca. 2,5 kg voor voldoende vruchtvlees)
Aan de slag
Kuis de preistengels en snijd ze zeer fijn. Snij ook de wortels in kleine blokjes. Stoof ze vervolgens in een soeppot in olijfolie aan tot de prei volledig gaar is.
Snij de selderblaadjes fijn en voeg ze toe. Laat het geheel nog even verder stoven.
Overgiet met het water, voeg de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookpunt bereikt is, mogen de stukjes pompoen erbij. Kruid naar smaak met peper en zout en laat nog minstens een halfuur zachtjes doorkoken.
Als je wilt, kan je de soep nog mixen, maar ze is net zo lekker met stukjes. Serveer met een plukje salie. Wie houdt van wat extra pit, kan afwerken met enkele druppels tabasco. Smakelijk eten!