De tijd dat een hamburger niet meer was dan een warm broodje met een stukje vlees is voorbij! Getuige daarvan de volwaardige hamburgerrestaurants die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten. Zo'n hamburger is niet enkel bijzonder lekker, hij is ook enorm veelzijdig. Met vlees, vis of zelfs vegetarisch, met allerlei marinades en sauzen, met of zonder kaas... Je kan je verbeelding de vrije loop laten gaan en je hamburger dus volledig op je eigen smaak afstemmen! Om je goed op weg te zetten, stellen we hieronder twee heerlijke hamburgerrecepten voor.
Rundhamburger met paprikapesto
De simpele toevoeging van een fijne paprikapesto en een pittige pepermarinade tilt je hamburger meteen naar een hoger niveau.
Wat heb je nodig? (voor vier personen)
- 1 ingelegde rode paprika
- 150 g ricotta
Aan de slag
Mix de rode paprika, ricotta, Grana Padano, pijnboompitten en een scheutje olijfolie fijn in een blender. Kruid deze paprikapesto met peper en zout en hou apart.
Kruid de rundshamburgers met zout en wrijf ze in met de driepepermarinade. Bak de hamburgers gaar in de pan of op de barbecue.
Snij ondertussen de tomaat, ijsbergsla en augurk in plakjes of repen. Rooster de pistolets vlak voor het serveren eventjes op de grill.
Stel de hamburgers samen en werk af met de paprikapesto.
Cheeseburger met Grana Padano, gegrilde courgette en tomatentapenade
In plaats van het klassieke sneetje smeltkaas kan je ook een harde kaas over je burgers laten smelten. Het resultaat is verrassend anders!
Wat heb je nodig? (voor vier personen)
- 1 courgette
- 4 hamburgers van varkens- en kalfsgehakt
- Grana Padano
- 4 miniciabatta's
- 1 potje tomatentapenade
- 1 zakje rucola
- peper en zout
Aan de slag
Snij de courgette in plakjes, kruid met peper en zout en rooster op de barbecue of op de grill.
Kruid de hamburgers met peper en zout en bak ze gaar. Rasp wat Grana Padano over elke hamburger en laat de kaas zachtjes smelten.
Smeer de ciabatta's in met tomatentapenade en werk af met de cheeseburgers, gegrilde courgettes en rucola.
Driepepermarinade
Een marinade voegt heel wat smaak toe aan je vlees en deze pittige variant is bovendien een eitje om te bereiden! Let wel op dat je tijdig begint, want de marinade moet een poosje trekken.
Wat heb je nodig?
- 1 theelepel gedroogde pepermix
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 teentje knoflook
- 2,5 dl olijfolie
- peper en zout
Aan de slag
Plet de pepermix, cayennepeper en knoflook met een vijzel en stamper. Meng met de olijfolie en laat alles minstens één dag trekken zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Met deze recepten ben je vertrokken voor een verrukkelijke hamburgerfestijn! Ga je liever met kip of vis aan de slag, kan je een blik werpen op de zomersite van Lidl voor meer inspiratie. Smakelijk eten!