Siësta, sombrero's en tequila, het zijn typische zaken die meteen te binnen schieten wanneer je aan Mexico denkt. De rijkelijke keuken van dit Midden-Amerikaanse land wordt jammer genoeg vaak over het hoofd gezien. Nochtans zijn karakteristieke gerechten als taco's, fajita's en chili con carne om vingers en duimen van af te likken. Geen enkele Mexicaanse maaltijd is echter compleet zonder guacamole. Deze gezonde saus biedt je bovendien een heerlijke en eenvoudige introductie in de Mexicaanse cuisine. Vamos!
Wat heb je nodig? (voor vier personen)
- 3 rijpe avocado's
- 2 romatomaten
Aan de slag
Snij, langs de grote pit, de avocado's in twee. Als de avocado's voldoende rijp zijn, kan je het vruchtvlees uit de schil lepelen. Pureer of stamp het vruchtvlees in een middelgrote kom met het limoensap en het zout.
Snij de tomaten in kwartjes, ontpit en coupeer het vruchtvlees vervolgens in fijne blokjes. Snij de ui, de rode peper, de koriander en het teentje look fijn en meng dit alles met de tomatenblokjes door de geplette avocado's.
Als je de guacamole niet te pikant wilt, ontpit je de rode peper vooraf.
De guacamole is nu klaar, maar je kan het geheel ook nog een uurtje in de koelkast zetten. Zo kunnen de smaken nog meer trekken. ¡Buen provecho!
Tip: Om te weten of een avocado rijp is, hoef je hem niet open te snijden. Verwijder het steeltje bovenaan de avocado. Tref je een helder kuiltje aan en is de vrucht zacht? Dan is ie perfect. Als het kuiltje bruin ziet, is de vrucht overrijp. Als de avocado nog hard aanvoelt, wacht je best nog even voor gebruik.