Uit een recent onderzoek blijkt dat hoe meer zout je eet, hoe minder je drinkt. Tegelijk krijg je wel vaker een hongergevoel wanneer je heel zout eet.
De resultaten werden gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation en ontkrachten zo even een hardnekkige mythe. Het onderzoek baseert zich op een experiment met het dieet van astronauten.
Een groep van tien vrijwillige astronauten uit Rusland werd 105 dagen opgevolgd, een andere groep met tien deelnemers werd 205 dagen geobserveerd. De proefpersonen kregen verschillende hoeveelheden zout in hun maaltijden.
De personen die meer zout aten, dronken minder. Bij de deelnemers die minder zout voedsel aten, werd er meer water gedronken. De eerste groep had ook meer honger, hoewel hun calorie-inname evenveel was als bij de anderen.
Je lichaam krijgt na de inname van zout meer behoefte aan energie. Hoofdonderzoeker Jens Titze van de Vanderbilt-universiteit zegt dat een zoutrijk dieet ertoe leidt dat je net minder gaat drinken omdat zout een mechanisme in de nieren activeert zodat ze water zouden vasthouden. Volgens hem is dat energieslopend voor ons lichaam, waardoor het naar meer eten snakt.