Vorig jaar werden er 383.113 facturen verstuurd. Ruim 1.800 mensen hadden een afbetalingsplan nodig om die rekening te kunnen betalen, terwijl dat in 2014 slechts' 1.200 patiënten waren. Het gaat weliswaar om 1% van het totale aantal patiënten, maar de groep wordt steeds groter.
"Een opvallende trend is dat het hierbij niet enkel gaat om facturen met hoge bedragen", meldt het Universitair Ziekenhuis van Brussel (UZ Brussel). Ook voor lagere bedragen vragen patiënten steeds vaker een afbetalingsplan. Het UZ Brussel probeert voor die lagere facturen wel samen met de patiënt het afbetalingsplan binnen het jaar af te ronden.
Of die trend ook zichtbaar is in andere ziekenhuizen, is niet duidelijk. Volgens Zorgnet.Icuro, het netwerk voor zorgorganisaties, zijn daarover geen recente cijfers beschikbaar. "Er wordt wel een nieuwe bevraging gepland in de toekomst", belooft de organisatie.
Tevredenheid
Ook de ervaring in het Brusselse ziekenhuis is niet om over naar huis te schrijven. Een rondvraag bij 661 patiënten toont aan dat de patiëntenervaring een gemiddelde score krijgt van 7,83 op 10, een lichte daling tegenover de 8,8 van 2014.
Golf aan pensioenen
Daarnaast heeft het ziekenhuis de komende jaren af te rekenen met de vergrijzing, die zijn stempel drukt op het personeelsbestand. "De komende jaren wordt een golf aan pensioenen verwacht en het huidige personeelsbestand is aan verjonging toe", stelt het UZ. In 2015 gingen in het ziekenhuis 35 medewerkers met pensioen. Vanaf 2020 zullen dat er meer dan 100 per jaar zijn.
Het UZ Brussel is trouwens niet alleen in die situatie. De Vlaamse overheid voorspelt dat de zorgsector tegen 2020 nood zal hebben aan 30.000 nieuwe werkkrachten. Ook in de welzijnssector tekent die vergrijzingsevolutie zich af: zo zal tegen 2020 één op de drie werknemers in de sector 50-plusser zijn. Het aantal 55-plussers zal tegen dan ook bijna verdubbelen.
Foto Belga / S. Gremmelprez