Wat verstaan jullie onder een zero waste levensstijl?
Jessie (foto links): "Zero waste is voor ons zoveel meer dan enkel verpakkingsvrij leven. Wij proberen met onze keuzes de planeet zo weinig mogelijk te beïnvloeden. We hebben geen auto en dragen tweedehandskleren van bamboe, katoen of duurzame merken. In nylon of polyester zitten immers minuscule stukjes plastic die vrijkomen wanneer je de kledij draagt. Ook in ons interieur vind je vooral tweedehandsmeubels."
Wanneer zijn jullie gestopt met afval te produceren?
"Nicky en ik hadden al een duurzaamheidsvereniging opgericht, maar in 2014 hoorden we voor het eerst over zero waste' via een blogster uit New York. Zij had al twee jaar geen afval geproduceerd en we waren zo verbaasd dat dat kon. We waren geïnspireerd en gingen de uitdaging aan om 30 dagen lang zonder afval te leven. Dat mislukte, want je kan niet plots je hele levensstijl omgooien. Door het stap voor stap aan te pakken konden we uiteindelijk alle plastic uit ons leven bannen."
Wat is de grootste uitdaging?
(c) Marisa Broekhuizen
"Vooral qua cosmetica konden we in het begin niet echt iets van onze gading vinden. Later ontdekten we wel shampoo bars'. Die lijken op een stuk zeep, maar dan om je haar mee te wassen. We kwamen er ook achter dat veel cosmeticaproducten niet enkel in plastic potjes zitten, maar ook zelf plastic afval bevatten, zoals scrubs. Eigenlijk heb je al die verschillende producten niet nodig. Kokosolie is multi-inzetbaar in de badkamer. Je gebruikt het bijvoorbeeld als bodylotion en conditioner. Op één vlak kan je écht niet zonder afval, namelijk medicatie. Je kan nu eenmaal niet met je glazen potje opdagen in de apotheek."
Producten zonder verpakking zouden duurder zijn. Voelen jullie een verschil in je portefeuille?
"In verpakkingsvrije of biologische winkels betaal je inderdaad meer voor je aubergine of brood, maar wij proberen zoveel mogelijk in bulk te kopen, wat de prijs drukt. Verder doen we veel bewuster boodschappen. We kopen nu enkel voedzame etenswaren die we echt nodig hebben en verpakte koekjes waar we geen alternatief voor vinden, laten we vallen. Per product betalen we dus wel meer, maar we geven niet meer uit dan vroeger."
Hoe kunnen mensen starten met zero waste te gaan leven?
(c) Marisa Broekhuizen
"Begin met alle wegwerpproducten uit je leven te bannen, zoals rietjes en plastic bekers. Die zijn verantwoordelijk voor 50% van alle plastic in oceanen. Voor de volgende stap kan je bijvoorbeeld zelf deo of schoonmaakmiddel maken, in plaats van de verpakte variant te kopen. Dat hoeft maar enkele minuten te duren. Kies vooral iets dat je leuk vindt, je vindt genoeg ideeën in ons boek!"
Dragen bedrijven en overheden ook een verantwoordelijkheid om minder afval te produceren?
"Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Uiteraard zouden politici meer milieuvriendelijke maatregelen moeten nemen en alle supermarkten verpakkingen uit de rekken moeten bannen. Maar zij reageren ook op het gedrag van de consument, dus als wij het goede voorbeeld geven, heeft de planeet er alleen maar baat bij."
Jullie leven afvalvrij, maar toch hebben jullie een papieren boek uitgebracht. Is dat een bewuste keuze?
"Ja. We hebben overwogen enkel een e-book uit te brengen, maar we willen zoveel mogelijk mensen bereiken en dat gaat volgens ons het beste met een papieren exemplaar. We hopen dat vrienden en collega's het boek aan elkaar zullen doorgeven. De productie is ook zo ecologisch mogelijk gebeurd. Het papier is FSC-gecertificeerd en de cover heeft geen plastic laagje. We zijn ervan overtuigd dat het afval niet gaat opwegen tegen de inspirerende groene boodschap."
Janne Vandevelde
Jessie en Nicky Kroon, Het Zero Waste Project, Uitgeverij Lev., 232 p., 20 euro