In Noord-Brabant is het bakken van de broodjes van gekruid gehakt en wit brood een oude traditie. Jaarlijks worden er zo'n 25 miljoen broodjes gegeten. Vooral tijdens speciale gelegenheden als carnaval of tijdens een kermis zijn de worstenbroodjes erg in trek. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het te rollen in deeg en te bakken.
Het Unesco-certificaat werd gisteravond uitgereikt aan Ton Poppelaars van de organisatie 'Lekkerste Brabantse Worstenbroodje'. "Dit is de kroon op mijn werk en op het werk van alle Brabantse bakkers", zegt Poppelaars aan NOS. "Een bijzonder grote eer." Ook de bijhorende cultuur wordt door Unesco gezien als een "belangrijke traditie die niet verloren mag gaan voor toekomstige generaties".
De lijst van immaterieel erfgoed is een inventaris van erkende tradities die als waardevol worden gezien en niet verloren mogen gaan. Zo zijn onder meer Koningsdag, het Bloemencorso Zundert, de Passiespelen in Tegelen en de Vierdaagse in Nijmegen ook opgenomen in de lijst.
Foto Commons Wikimedia