TIJD
Sportsessies: 3 x 2 uur/ week
Het merendeel van mijn tijd wordt uiteraard opgeslorpt door het sporten zelf. Mijn trainingsregime bestaat uit drie keer per week een kleine tweetal uurtjes zweten. Ik vermoed dat je de trainingen op minder dan twee uur zou kunnen afwerken. Maar ik spendeer tussen de reeksen door ook wel wat tijd uitgeteld op de mat om moed te verzamelen om de volgende reeks af te werken.
Als ik er de tijd en de zin voor heb, dan vul ik die trainingen nog aan met wat relaxte loopsessies van een half uurtje tot maximaal een uur. Het doel van deze looptrainingen is het bevorderen van het herstel, niet om extra spiermassa of conditie te kweken. Deze trainingen zijn dan ook louter optioneel.
Voeding: 45-60 min/ dag
Voeding en training gaan hand in hand. Wie de effecten van zijn training wil zien, moet ervoor zorgen om genoeg eiwitten en calorieën binnen te krijgen. Ik verschiet er nog dagelijks van hoeveel ik moet eten om effectief voldoende vet, proteïnes en koolhydraten naar binnen te spelen. Daarom ben ik genoodzaakt om alles wat ik eet vooruit te plannen en voor te bereiden. Afhaalmaaltijden zijn immers een no go, dus ook op het werk heb ik mijn gewoonlijke improvisatielunch vervangen door een zelfgekookte maaltijd. Het vergt wat discipline om jezelf elke dag te motiveren om te koken, maar zodra ik mijn beentjes onder tafel schuif ben ik mezelf elke keer opnieuw erg dankbaar. Wat je zelf doet, doe je nu eenmaal beter. Zeker wanneer afhaalmaaltijden de standaard zijn.
Ochtend- en avondritueel: 20 minuten
Met oog op een optimaal spierherstel heeft coach Koen me ook een ochtend- en avondritueel opgelegd. Dit zijn een reeks korte ontspanningsoefeningen die ideaal zijn om wakker te worden of even tot rust te komen. Ik moet toegeven dat ik er niet elke dag evenveel zin in heb, maar achteraf ben ik wel altijd blij dat ik mijn lichaam nog eventjes aan het werk gezet heb. Op dagen dat ik dit ritueel niet doe, voel ik ook dat mijn spieren strammer en stijver aanvoelen.
GELD
Sport: 20 euro/ maand
Het goede nieuws? Aan sport hoef je helemaal geen fortuin uit te geven. Wie genoegen neemt aan een basic fitnesszaal met de gebruikelijke toestellen is voor een twintigtal euro per maand gesteld. Wil je iets meer luxe (een sauna, een coach, airco), dan zal je helaas iets dieper in de buidel moeten tasten.
Voeding: 15 euro extra / maand
Voordat ik dit project startte, vreesde ik een beetje dat de rekening van de supermarkt omhoog zou gaan omdat ik veel meer vlees en ander gezond voedsel naar binnen moet spelen. Gelukkig is dat niet het geval. En omdat ik beduidend minder afhaalmaaltijden eet, denk ik zelfs dat ik her en der wat centen bespaar. De enige duidelijke meerkost is het proteïnepoeder dat ik bijkomend neem om aan mijn dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Voor één kilo whey met bananensmaak heb ik 15 euro betaald. Daar zou ik ongeveer een maand mee moeten toekomen.
Sportoutfit & gadgets: Ongeveer 70 euro/ maand
Hoewel ik niet langer geheel onverschillig ben over mijn outfits in de gymzaal, kan ik nog altijd niet over mijn hart verkrijgen om hier veel geld aan uit te geven. Ik beperk me dus tot kledij die ik in de grote, goedkopere ketens shop en al bij al niet te veel geld kost. Gokje dat ik hier op jaarbasis amper 150 euro aan uitgeef.
Tijdens het sporten maak ik wel gebruik van enkele hulpmiddelen. Zo maak ik gebruik van mijn Tom Tom Touch fitnesstracker die het aantal geslapen uren, het aantal stappen, hartslag en verbruikte calorieën monitort. Dit toestel kost 109 euro. Daarnaast gebruik ik ook een hartslagmeter om tijdens de loopsessies zeker te zijn dat ik vooral niet te snel ga lopen. Hiervoor heb ik nog eens extra 150 betaald. Deze toestellen gaan uiteraard wel meerdere jaren mee, dus zodra je de investering gemaakt hebt, kan je wel een tijdje verder. Hetzelfde geldt voor mijn sportschoenen van Nike. Hier heb ik 140 euro in geïnvesteerd, maar ook daar kan ik een 1000-tal kilometer mee lopen voordat ze officieel afgeschreven zijn.