Vanavond/donderdagavond worden de BookSpot Literatuurprijzen 2019 uitgereikt. Er zijn twee prijzen van ieder 50.000 euro: een voor fictie, en een voor non-fictie. Onder de tien genomineerden zit nog maar één Vlaming, Lieve Joris die met "Terug naar Neerpelt" meedingt naar de prijs voor non-fictie. De Bookspot Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied. Het is de opvolger van de ECI Literatuurprijs en van de AKO Literatuurprijs. Nieuw is dat er dit jaar ook een aparte prijs voor non-fictie wordt uitgereikt. De winnaar van die prijs krijgt, net als de laureaat in de categorie fictie, een som van 50.000 euro.
Uit de longlist van dertig namen selecteerde de jury een shortlist met twee keer vijf genomineerden. In de categorie fictie gaat om Peter Buwalda met "Otmars zonen", Wessel te Gussinklo met "De hoogstapelaar", Nicolien Mizee met "Moord op de moestuin", Marente de Moor met "Foon" en Manon Uphoff voor "Vallen is als vliegen".
Vorige week sleepte Buwalda met zijn "Otmars zonen" alvast de BookSpot Lezersprijs in de wacht. Die prijs, goed voor een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt door een jury van 50 lezers uit Nederland en Vlaanderen. Toch maakt "Vallen is als vliegen" van Manon Uphoff volgens Humo donderdag nog iets meer kans op de hoofdprijs. In dat verhaal maakt Uphoff in een taalkundige draaikolk komaf met haar familieverleden dat getekend is door seksueel misbruik.
In de categorie non-fictie is de enig overgebleven Vlaming genomineerd. In "Terug naar Neerpelt" keert de Vlaamse Lieve Joris terug naar haar geboortedorp. Joris neemt het op tegen Mirjam van Hengel met "Een knipperend ogenblik" (een biografisch portret over dichter Remco Campert), Maaike Meijers biografie over het leven van Frederike Harmsen van Beek getiteld "Hemelse mevrouw Frederike", Sjeng Scheijen met "De avant-gardisten" en het succesvolle "Laura H." van Thomas Rueb over de opvallende levensgeschiedenis van een 'kalifaatmeisje'.
Vanavond/donderdagavond 14 november maakt de jury de winnaars bekend in de bibliotheek van Den Haag.
bron: Belga