Een team van internationale onderzoekers de genetische RNA-code van kanker in kleine vetdeeltjes gebracht. Dat werd vervolgens geïnjecteerd in het bloed van drie patiënten met vergevorderde kanker. De wetenschappers merkten dat het vaccin zogenoemde T-cellen, die normaal infecties in het lichaam bevechten, activeerde.
De resultaten waren hoopgevend. Bij één persoon stopte de tumor met groeien en bij een tweede patiënt werd de tumor kleiner. De derde proefpersoon werd zeven maanden later zelfs 'gezond' verklaard. Bij muizen vonden de onderzoekers eerder al gelijkaardige resultaten.
"Deze studie is een stap in de goede richting", staat te lezen in de studie. "Dit soort vaccins kunnen snel en goedkoop gemaakt worden. Bovendien is het vaccin universeel inzetbaar tegen kanker."
De ontdekking laat de medische wereld niet onberoerd. Zo reageert Helen Rippon, directeur van Worldwide Cancer Research, lichtjes hoopvol. "We weten dat we het immuunsysteem kunnen manipuleren om kankercellen te bestrijden", zegt ze in een interview met The Independent. "Maar nu moeten we eerst meer onderzoek uitvoeren om een universeel kankervaccin te ontwikkelen."
Foto Pixabay