In Europa en de VS is de populariteit van quinoa de laatste jaren bijzonder snel toegenomen. Vooral foodies zweren trouw aan de granen, aangezien ze gezond zijn en geen gluten bevatten. Met de populariteit steeg ook de prijs. Tussen 2006 en 2013 verdrievoudigde die zelfs. Quinoa groeit bovendien ook alleen in Zuid-Amerika, wat de prijs natuurlijk niet ten goede komt.
Nu wetenschappers hebben ontdekt hoe de DNA-structuur in elkaar zit, kunnen ze die ook aanpassen. Dat moet leiden tot betere kweekmethodes en genetische verbeteringen waardoor het een pak eenvoudiger wordt om de planten te kweken, ook buiten Zuid-Amerika.
"Als we de prijs van quinoa kunnen terugbrengen tot het niveau van tarwe, dan kunnen we quinoa gaan gebruiken om brood te bakken en in heel wat andere voedselproducten", vertelt professor Mark Tester van de King Abdullah University of Science and Technology. Dat zou betekenen dat het graan niet exclusief iets zou zijn voor de rijkere middenklasse. Tester hoopt dat quinoa de sleutel zal zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden.