Korte Keten kent vele vormen, zoals hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, Buurderijen, groenteabonnementen of zelfpluktuinen.
Hoevewinkel
Onder invloed van de coronacrisis vonden Vlamingen vorig jaar vlotter de weg naar de hoevewinkel. In het tweede kwartaal van 2020 werd een toename van 88% genoteerd. Vooral varkensvlees, aardbeien en asperges gingen vlot over de toonbank. Over heel 2020 gezien groeide de omzet van de rechtstreekse verkoop op de hoeve en de boerenmarkten in Vlaanderen met 27%. Ook in de eerste drie maanden van 2021 zet die positieve trend zich door met een toename met 36%. Toch blijft het marktaandeel van de hoevewinkel met 1% bescheiden.
«De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat mensen opnieuw meer belangstelling tonen voor alles wat bij ons gebeurt», verklaarde Crevits. «We bleven met zijn allen meer thuis, wandelden en fietsten langs Vlaamse wegen en (her)ontdekten onze lokale handelaars. Door al voor de vierde keer deze Week van de Korte Keten te organiseren, willen we de Vlaming overtuigen om deze (her)ontdekking te koesteren en blijvend lokaal te kopen.»
Lokale speciaalzaken
Ook negen op de tien speciaalzaken en zelfstandige supermarkten verkopen intussen lokale en/of hoeveproducten, dat is 17% meer dan voor de coronacrisis. "Dit is een win-win situatie: de boer kan zijn aanbod ruimer vermarkten en de buurtsuper versterkt hiermee zijn lokale positionering", aldus Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten en speciaalzaken.
Boeren & Buren
Boeren & Buren is een bekend voorbeeld van de Korte Keten. Deze buurderij vormt een netwerk dat lokale producenten en consumenten samenbrengt: de boeren en buren, dus. Via de website kunnen buren hun bestellingen rechtstreeks bij boeren uit de buurt plaatsen. Ze bevinden zich gemiddeld op slechts 16 kilometer van je woning. Opdat je niet zelf zou moeten rondrijden langs de verschillende adressen, haal je je bestelling een keer per week af op een vaste locatie en moment waar iedereen samenkomt. Dit kan bijvoorbeeld een school, cultureel centrum of bibliotheek zijn.
De bestellingen van de buren worden meestal de dag zelf klaargemaakt en verdeeld in de Buurderij om zo voedseloverschotten te vermijden en verse
producten te garanderen. Bovendien zijn de boeren zelf aanwezig om een woordje uitleg te geven bij hun producten. Zo weet je perfect waarom jouw bloemkool onder biologische teelt valt en waarom je pensen niet afkomstig zijn van runderen die kunstmatig geïnsemineerd worden. Vaak krijg je een extra geschenkje, zoals laurierblaadjes om te drogen of een portie versgemaakte pasta, dat je extra welkom doet voelen. Vers, gezellig, transparant en dat allemaal aan een eerlijke prijs!
Meer info op boerenenburen.be
De Week van de Korte Keten van 15 tot 23 mei staat dan ook helemaal in het teken van lokaal geproduceerd voedsel. Zo staan er onder andere boerenmarkten, fiets- en wandeltochten langs boerderijen en drive-ins en picknicks op het menu. Het volledige programma van de Week van de Korte Keten is terug te vinden op de website www.weekvandekorteketen.be.