De Nederlanders zijn de grootste mensen ter wereld. Met vrouwen die gemiddeld 1,71 meter lang zijn en mannen die gemiddeld 1,84 meten zijn ze de reuzen van deze bol. Maar hoe zijn onze Noorderburen zo groot geworden? Twee eeuwen geleden stonden ze nog bekend om bij de kleinste bevolkingsgroepen ter wereld te behoren. Wat is er veranderd?
Een populaire uitleg is dat het door hun voedingspatroon komt. Een calorierijk dieet met veel vlees en veel zuivel. Maar volgens experts is er meer aan de hand.
Nederland is niet het enige land dat een flinke groei meemaakte, dat komt doordat wereldwijd de levensstandaard gestegen is. Maar nergens anders is het verschil zo groot. De lengte van de gemiddelde Nederlandse man is in de afgelopen 150 jaar met 20 centimeter gestegen. Ter vergelijking steeg de lengte van de gemiddelde Amerikaan maar met 6 centimeter.
Specialisten van de London School of Hygiene and Tropical Medicine hebben nu een Nederlandse database uitgekamd op zoek naar antwoorden. De database bevat uitgebreid cijfermateriaal over meer dan 90,000 Nederlanders tussen 1935 en 1967. In deze tijdsperiode bestonden de koppels met de meeste kinderen uit een lange man en een vrouw van een gemiddelde lengte. Zo waren de mannen die zeven centimeter boven de gemiddelde lengte waren het vruchtbaarst.
"Natuurlijke selectie bovenop goede omgevingsfactoren kunnen helpen verklaren waarom de Nederlanders zo groot zijn," is de conclusie van de studie. "Lengte is erg erfelijk, lange ouders hebben over het algemeen ook grotere kinderen dan kleinere ouders. Omdat grotere mensen dus ook meer kinderen hebben is de volgende generatie, als alle andere factoren gelijk blijven, altijd een beetje groter dan de vorige."
Tenslotte is het ook deels sociologisch te verklaren. In de VS zijn het de kleinere vrouwen en de gemiddeld lange mannen die het meeste kinderen hebben. Daarom dat de groei daar ook eerder beperkt was.