Waarom dit WK het beste WK is

De pure beleving en entertainment van de World Cup dit jaar heeft zelfs de meest cynische voetballiefhebber versteld doen staan. Zelfs Brazilianen, die het toernooi begroetten met straatprotesten en voor wie de economische voordelen vooral dubieus lijken, hebben al hun twijfels aan de kant gezet nu hun land deze week in de halve finale speelt. Uit opiniepeilingen blijkt dat de trots om het WK te mogen organiseren is toegenomen. En er zijn tekenen dat dit het beste WK ooit kan zijn.

• Op dit WK werden veruit de meeste doelpunten ooit gemaakt. Tot nu toe, en dan hebben we geteld van voor de kwartfinales, zijn er 154 doelpunten gescoord. Dat zijn er meer dan bij het gehele vorige tornooi in Zuid-Afrika. We hebben trouwens ook de 171 doelpunten tijdens het WK in Frankrijk in '98 al in het vizier en met 2,75 doelpunten per wedstrijd verslaat het doelpuntengemiddelde dat van elk WK sinds 1982.

https://www.youtube.com/watch?v=lItyFez3dRo

• Tijdens dit WK verschoof het machtsevenwicht al in 11 wedstrijden. Niets maakt voetbal spannender dan wanneer het machtsevenwicht verschuift in het midden van het spel. Onze Rode Duivels waren mede verantwoordelijk voor deze statistiek aangezien ze tegen Algerije terugkwamen van een achterstand.

• De Europese overheersing is min of meer ten einde. De Latijns-Amerikaanse heropleving is daarentegen duidelijk merkbaar. Dit jaar stonden er 4 Europese en 4 Latijns-Amerikaanse teams in de kwartfinale. In 2010 waren het 4 Latijns-Amerikaanse teams en 3 uit Europa die het uitvochten in de kwartfinales. Maar in 1990 was er amper één team uit Latijns-Amerika dat bij de laatste acht geraakte. Een inhaalbeweging die kan tellen en ze is nog niet voorbij want de mogelijkheid dat we een volledig Latijns-Amerikaanse finale krijgen is er nog.

• De beste speler ter wereld kan nog uitgroeien tot de beste speler ooit. Lionel Messi bracht zijn team eigenhandig naar de kwartfinale en wist zaterdag ook België te verslaan. Mocht Messi het WK winnen, dan komt hij in het rijtje met Pelé, Maradonna, Zidane, Cruijff, ... Reden genoeg dus om niet wraakzuchtig te zijn en Argentinië het beste te wensen op dit tornooi.

67189180_636662271

• Het tiki-taka heeft afgedaan en het zijn de Zuid-Amerikaanse landen die het mooie spel hebben vertoont. Colombia en Chili hebben we allemaal in ons hart gesloten dankzij hun prachtige spelbeleving en hun gedurfd aanvalsspel. De Colombianen veroverden de wereld met hun dansjes en elke voetballiefhebber hoopte dat Colombia het ver zou schoppen. Jammer genoeg lag Brazilië in de weg. Desondanks hebben we nog steeds met volle teugen van Colombia, Mexico en Chili genoten.

• Wie er ook wint, dit is het begin van een nieuw tijdperk voor het voetbal. Spanje domineerde het wereldvoetbal meer dan zes jaar door het WK te winnen en twee EK's. Deze keer mochten de Spanjaarden al na twee wedstrijden naar huis. De filosofie van het tiki-taka heeft zijn einde bereikt. Wat komt er nu? Het efficiënte counterspel van de Nederlanders of het krachtvoetbal van de Brazilianen?

• De media-aandacht is fantastisch geweest. Iedere voetballiefhebber heeft kunnen deelnemen aan het WK dankzij Twitter en andere social media. En na elke prachtige wedstrijd werden de grappigste, meest euforische of triestige momenten vereeuwigd in een meme of gif op het net. We hebben voetbal ingevoerd in het gouden tijdperk van social media en wat ons betreft is het WK er alleen maar leuker door geworden.

We sluiten af met de gedachte van Gary Lineker, voormalig spits van het Engelse nationale team:

— Gary Lineker (@GaryLineker) 5 juli 2014