Vlaamse jongeren van 15 jaar ervaren minder faalangst bij hun schoolwerk en bij het maken van toetsen dan hun leeftijdsgenoten uit andere Oeso-landen. Dat blijkt uit gisteren vrijgegeven resultaten van de PISA-studie uit 2015. De UGent verrichte bijkomend onderzoek van die cijfers. De resultaten weerspiegelen de antwoorden van de 540.000 leerlingen die wereldwijd aan het Pisa 2015-onderzoek deelnamen, onder wie 5.675 leerlingen uit 175 Vlaamse scholen.
«De helft van de Vlaamse leerlingen (50%) maakt zich zorgen over te moeilijke testen, 60% zegt stress te hebben voor mogelijke slechte punten en 35% van de 15-jarigen zegt zeer angstig te zijn voor toetsen. Dit zijn nog steeds aanzienlijke percentages, maar ze liggen toch gevoelig lager dan de internationale cijfers», aldus professor Martin Valcke van de Vakgroep Onderwijskunde van UGent.
De pestproblematiek is een ander pijnpunt: het Vlaamse gemiddelde (17,7%) sluit aan bij het gemiddelde van de Oeso-landen (18,7%) van jongeren die aangeven dat ze minstens een paar keer per maand onder één of meerdere vormen gepest worden. Zo'n 3% van de leerlingen zegt met fysiek geweld, de meest extreme vorm van pesten, geconfronteerd te zijn, voor alle Oeso-landen is dat gemiddeld 4%.
Verder blijkt uit de cijfers dat Vlaamse jongeren weinig ambitieus zijn. Slechts een derde van hen wil altijd de beste zijn. Dat is het laagste cijfer van alle onderzochte landen. Slechts iets meer dan de helft ziet zichzelf als een ambitieus persoon. Ter vergelijking: in Franstalig België is dat zeven op de tien. Wel voelen onze jongeren zich goed op school.