"We hebben alles op alles gezet om Onderwijs binnen te halen." Dat zegt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) bij de voorstelling van de nieuwe Vlaamse N-VA-ploeg. Liesbeth Homans stopt niet weg dat ze liefst minister was gebleven. N-VA doet het uiteindelijk met vier ministers in de nieuwe Vlaamse regering, en dus niet met de vijf waar lange tijd van werd uitgegaan. "Als je de coalitiepartners het minimum aan posten toebedeelt, gaan ze natuurlijk het maximum aan bevoegdheden eisen", zegt partijvoorzitter Bart De Wever daarover.
Liesbeth Homans is niet langer minister, maar wordt parlementsvoorzitter. "We hebben een minister-president uit de Antwerpse regio en maar vier posten te verdelen", aldus De Wever. "Ik moet Liesbeth bedanken voor haar werk als minister. In het kader van de regionale verdeling heb ik haar gevraagd om parlementsvoorzitter te worden."
"Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik graag minister was gebleven", zegt Homans zelf. "Het wordt een beetje aanpassen. Maar ik ben blij dat ik weer wat meer tijd voor mijn kinderen ga hebben."
Ben Weyts wordt de nieuwe Onderwijsminister. "Ik heb ook opgetreden als formateur voor het domein Onderwijs", zegt hij. "Ik heb zelf de pen vastgehouden van dat hoofdstuk, na scherpe debatten met Hilde Crevits en Gwendolyn Rutten. Dit is een sterk akkoord dat gedragen wordt door de drie partijen."
Zuhal Demir, zelf een voormalige advocate, krijgt de nieuwe bevoegdheid Justitie. "Vlaanderen heeft met de zesde staatshervorming een pak bevoegdheden gekregen rond Justitie. Het is goed dat die nu zichtbaarder worden en uit het domein Welzijn worden getild", zegt ze.
Demir krijgt er ook Energie bij, een bevoegdheid waarin ze zich nog moet inwerken. "Dat ik Energie in mijn takenpakket krijg, heb ik pas vandaag vernomen", zegt ze.
De derde N-VA-minister in Jambon I is Matthias Diependaele, bevoegd voor Begroting, Financiën en Wonen. "De komende jaren wil ik vooral het investeringspeil laten stijgen", blikt hij vooruit. "Dat gaan we doen door zelf te investeren, maar ook door lokale besturen die mogelijkheid te geven."
In 2021 wil Vlaanderen weer aanknopen met een begrotingsevenwicht. Het is vooralsnog niet de bedoeling om nieuwe investeringen buiten de begrotingsdoelstellingen te houden, zoals met de Oosterweelverbinding, besluit hij.
bron: Belga