1. Afwassen
Over afwassen durven de meningen al eens te verschillen. Sommigen zijn voorstander van een afwasmachine, anderen zijn van mening dat een handafwas ecologischer is. Dat geldt echter alleen als je een old school wasje doet. Dat betekent: de gootsteen (of een teiltje) laten vollopen en daarin al je afwas doen. Met de kraan open afwassen, is uit den boze!
2. Douchen
Dit is geen nieuw gegeven, maar een kortere douche betekent minder waterverspilling. Wil je toch geen minuut douchetijd opgeven, dan kan je voor een waterbesparende douchekop kiezen. Een bad nemen houd je best voor speciale gelegenheden, want milieuvriendelijk is het allerminst. Je gebruikt al snel 110 liter, terwijl een douche 55 liter vraagt.
3. Wassen
Je kent het wel: je hebt de volgende dag een date en wil nog absoluut dat ene kleedje wassen, maar laat dat nu net in de was zitten. Bij gebrek aan andere vuile was, draait je wasmachine op volle toeren voor een enkel kledingstuk. Milieuvriendelijk is anders. Zet je wasmachine pas aan wanneer die voldoende gevuld is en laat kleding eens luchten als er geen vlekken in zitten. Beter voor je kleding en waterbesparend.
4. Plassen
Ook dit weten we allemaal, maar we durven het weleens te negeren. Er zitten niet voor niets twee knopjes op bijna elke wc. Eentje voor de kleine boodschap, eentje voor de grote. Gebruik die knoppen zoals het hoort. Heb je een heel oud toilet? Dan kan je misschien eens rondkijken voor een nieuwe wc, want die gebruiken vaak een hoop minder water.
5. Regenwater
Regenwater opvangen kan op een heleboel manieren. Je kan een waterput installeren en die aansluiten op je wc en douche, maar zo'n ingreep is niet altijd mogelijk. Maar geen nood, want ook als je in de stad woont, kan je je steentje bijdragen. Zet gewoon een emmer op je balkon en vang daarmee water op voor je kamerplanten. Alle beetjes helpen.