Iedereen liegt wel eens. Niet alle jurken zijn namelijk prachtig, niet iedereen is altijd gewicht verloren en niet elk lief speelt elke keer een ongelooflijk straffe voetbalwedstrijd. Maar een onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature Neutroscience stelt dat die kleine verkeerde weergaves van de realiteit slechte gevolgen hebben voor de werking van je bovenkamer.
Uit de test bleek dat als mensen liegen, hun hersenactiviteit in bepaalde delen van de grijze massa vermindert, meer bepaald in de amygdala. Dat is een deel van de hersenen dat verbanden legt tussen verschillende zintuigen en er dan emoties aan koppelt.
Als je voor de eerste keer liegt, dan voel je je nadien schuldig. Dat is een normale reactie, die de oneerlijkheid van de situatie versterkt. Maar net zoals veel anderen gevoelens, neemt de kracht van dat schuldgevoel af naarmate je meer en meer gaat liegen. Je geraakt eraan gewend, net zoals parfum sterker ruikt de eerste keer dat je het opdoet.
Na verloop van tijd zal de amygdala minder activiteit vertonen. Dat zet de deur open naar nog meer en nog uitgebreidere leugens, concluderen de onderzoekers. Al is liegen ook sterk afhankelijk van externe en sociale factoren, voegen ze eraan toe.