De figuur van Cleopatra blijft tot op heden tot de verbeelding spreken. Zo sterk zelfs dat een team van wetenschappers een poging heeft gewaagd om haar parfum na te bootsen. Archeoloog Robert Littman van de universiteit van Hawai'i at M?noa heeft op basis van opgedroogde resten het parfum gerecreëerd.
Antieke parfumfabriek
Littman deed samen met zijn collega Jay Silverstein opgravingen in de oude Egyptische stad Thmuis die in de Nijldelta ligt, ten noorden van Caïro. De antieke stad werd gesticht rond 4500 voor Christus en stond bekend om haar parfumproductie die tot de beste van de oude wereld behoorde. De archeologen stootten er op een antieke parfumfabriek die vol stond met kleine glazen flesjes.
Toen ze opgedroogd residu ontdekten in een van de amforen, besloten ze het overblijfsel mee te nemen. Hun collega's Dora Goldsmith en Sean Coughlin bliezen de geur nieuw leven in op basis van formules die ze terugvonden in onder meer oude Griekse geneeskundeboeken.
Muskusachtige geur
Het hoofdbestanddeel van de bekendste antieke parfums was voornamelijk mirre, een soort hars. De onderzoekers volgden oude recepten en voegden kardemom, olie van groene olijven en een beetje kaneel toe. Het resultaat is een krachtige, kruidige muskusachtige geur. "Ze hadden een veel dikkere consistentie die je kan vergelijken met olijfolie", voegt Littman eraan toe. "Het blijft vaak ook een beetje langer hangen dan de hedendaagse parfums."
Wie het aroma graag een keertje ruikt, moet zich reppen naar de expo 'Queens of Egypt' die loopt in het National Geographic Museum in Washington D.C. Daar krijgen bezoekers een kleine hoeveelheid van het parfum op hun arm gesprenkeld. Je zal wel snel moeten zijn, want de tentoonstelling loopt al ten einde op 15 september.