Alessandro Guagni en Lorenzo Bianchi, een ingenieur en een advocaat, hebben de oude looksoort herontdekt. De aglione werd vroeger vaker gebruikt bij het koken, maar zo'n vijftig jaar geleden stopte de productie van de reuzenlook abrupt.
Bij toeval botste het duo op de smakelijke variant tijdens een vakantie in Toscane. Ze waren aan het kuieren op een markt, toen ze de reuzengrote knoflook zagen liggen. "Eén bol look woog tussen 300 en 800 gram. Tien keer groter dan de look die je kent, maar de smaak was voortreffelijk en zeer licht", vertellen de Italianen aan The Guardian. "Dit is een typisch voorbeeld van Italiaanse vergeten klasse. Niemand kent het nog."
Ze gaven de aglione de bijnaam 'kuslook' en lieten hem testen door een aantal sterrenchefs. De delicatesse werd duidelijk goedgekeurd, want de twee Italianen hebben een stuk grond gekocht en begonnen drie jaar geleden met het telen van 30.000 zaadjes. Die zijn ondertussen uitgegroeid tot mooie planten en bollen look, die klaar zijn om geoogst te worden.