Tusk vraagt EU-lidstaten om Frankrijk bij wederopbouw te helpen

Europees president Donald Tusk heeft vandaag de lidstaten van de Europese Unie gevraagd om Frankrijk te helpen bij de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs, die gisteravond ernstig beschadigd is geraakt door een zware brand. "Ik weet dat Frankrijk dit alleen kan, maar er staat meer op het spel dan materiële hulp. De brand van de Notre-Dame heeft ons er opnieuw aan herinnerd dat we verbonden zijn door iets wat belangrijker en diepgaander is dan verdragen", zo verklaarde Tusk vanuit het halfrond van het Europees Parlement in Straatsburg.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, beloofde Frankrijk alvast alle hulp die het land nodig zou hebben voor de heropbouw van de vermaarde kathedraal. "Een belangrijk deel van Frankrijk is ernstig geraakt. We zijn allemaal een beetje weduwnaar vandaag."

Ook het Europees Parlement wil een steentje bijdragen. Voorzitter Antonio Tajani heeft aan de ingang van het halfrond een collectebus laten neerzetten. Daar kunnen sympathiserende verkozenen hun dagvergoeding deponeren.

bron: Belga