Honden, konijnen, kippen, paarden, dolfijnen Dierentherapie wint overal ter wereld geleidelijk aan terrein. Gezondheidsspecialisten prijzen hun kalmerende eigenschappen en hun vermogen om de relatie tussen therapeut en patiënt te bevorderen. "Bij contact met dieren verhoogt onze oxytocine (liefdeshormoon) en daalt de cortisol (stresshormoon)", zegt professor en antropozoöloog Theo Verheggen van de Open Universiteit in Nederland. Hij denkt dat dieren een gunstig kader voor therapietrouw vormen. Daarnaast worden ze ingezet bij doelgerichte evenwichts- of coördinatieoefeningen gericht op fysieke of psychologische resultaten.
Medicijn'voor iedereen?
Momenteel is de wetenschappelijke literatuur rond deze praktijken erg onvolledig en zijn de voordelen ervan nog niet empirisch bewezen. "Dat is te wijten aan foute methodologieën", verklaart professor Verheggen. Volgens psychologe Lieve Meers van het Belgisch Instituut voor Animal Assisted Therapy (BIAAT) verovert dierenassistentie nu ook universitaire ziekenhuizen zoals het UZ Gent en het UZ Brussel. Ze pleit wel voor een gepersonaliseerde aanpak, "want dierentherapie is niet geschikt voor iedereen".
Opgepast voor oplichters
In België bestaat er geen specifieke opleiding voor assistentie met dieren, en dat speelt bedriegers in de kaart. Die doen zich voor als experts of coaches van dit soort behandelingen en beloven dat de dieren "je emoties weerspiegelen" of "je onbewuste drijfveren scannen". Maar uiteindelijk brengen ze de dieren én de patiënten in gevaar, stelt Test-Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie zitten deze opkomende praktijken nog volop in een experimentele fase, maar hebben ze een veelbelovende toekomst in een ziekenhuisomgeving. Nu is het alleen nog wachten op ernstige studies, die een juridisch en wetenschappelijk kader moeten creëren zodat deze methodes niet vleugellam blijven.
(gg)