Tekort aan zand veroorzaakt ernstige problemen

Tekort aan zand veroorzaakt ernstige problemen

In ons dagelijks leven gebruiken we heel veel zand. Het zit in onze tablets, make-up, beton en zelfs in onze tandpasta. Aan Business Insider vertelt auteur en journalist Vince Beiser wat de gevolgen van het tekort voor ons zijn.

Overmatig gebruik

Na wind en water is zand onze meest gebruikte natuurlijke grondstof. "Jaarlijks gebruiken we er over de hele wereld wel 50 miljard ton van", aldus Beiser. Dat is zo veel dat de natuur niet kan volgen. "Alle rivieren op aarde samen maken nauwelijks de helft daarvan aan." De grote boosdoener is beton. Dat wordt bijzonder veel gebruikt en bestaat voor 75% uit zandkorrels.

Woestijn

We halen het goedje vooral uit rivieren. Speciale boten zuigen de bodem leeg en nemen al het zand mee aan land. Dat is niet alleen slecht voor het ecosysteem en de vissen in de rivier. Ook onze geliefde stranden worden daardoor kleiner. Dat zand stroomt namelijk dieper in de zee of rivier om de weggenomen grondstof te vervangen. "Zo'n 90% van alle stranden wereldwijd zijn nu al 40 meter korter dan tien jaar geleden", aldus Beiser.

De auteur legt uit dat we geen zand kunnen halen uit de woestijn, ook al ligt het daar voor het grijpen. "De korrels zijn daar veel te rond door de wind. We hebben hoekige korrels nodig die zich stevig kunnen vasthaken aan elkaar", klinkt het.

Alternatieven

Overheden wereldwijd erkennen het probleem en willen er iets aan doen. Daarom hebben ze de zandindustrie geregulariseerd. Dat blijkt niet de juiste oplossing. Er is namelijk een heuse zwarte markt ontstaan. Volgens Beiser bestaat er maar een echte oplossing. Dat is het gebruik beperken en alternatieven aanwenden. "Zo kan beton ook gemaakt worden van glas en gerecycleerd cement", vertelt de auteur.