Millennials zijn in tegenstelling tot de babyboomers gebrand op hun vrijheid. Zij werden ook met ruimere normen opgevoed. Zo is bij personen geboren tussen 1980 en 2000 seks voor het huwelijk toegestaan, moeten ze niet meer op hun 21ste trouwen en hebben zij een grondigere seksuele voorlichting gekregen. Hierdoor staan deze jonge mensen veel meer met een open mind tegenover relaties.
Hoge scheidingscijfers
Naast de vrije opvoeding spelen ook de hoge scheidingscijfers een belangrijke rol bij het kiezen voor open relaties. Door de grote hoeveelheid aan negatieve voorbeelden die ze zien bij de generatie van hun ouders, gaan jongeren veel vaker op zoek naar polyamoureuze relaties.
Vooroordelen en nadelen
Hoewel polyarmorie geen onbekend begrip meer is, wil dat niet zegen dat alle vooroordelen en misvattingen verdwenen zijn. Het grootste deel van de bevolking ziet monogamie, het hebben van één partner, nog steeds als de norm. Vooral bij vrouwen is dat het geval. Als mannen met meerdere vrouwen daten is het stoer, terwijl vrouwen worden uitgescholden, vertelt Isabeau Jensen, student neurolinguïstiek en voorzitter van de Stichting Polyamorie Nederland, aan de Volkskrant.
Daarnaast is er volgens de studente ook geen sprake van jaloezie. "Ik ben niet bang dat mijn partner me verlaat voor iemand die hij leuker vindt dan ik. Juist omdat onze relatie niet exclusief is, heb ik minder verlatingsangst.
Tot slot is de maatschappij ook niet aangepast aan polyamorie. Zo kan je niet met meerdere mensen getrouwd zijn of met drie officieel ouder zijn van een kind.